02-07-2018

Mild geheugenverlies? Gebruik curcumine

Als u vaker begint te vergeten waar u uw sleutels heeft gelaten, kunt u maar beter Indiase curries met curcumine eten. Curcumine is een bestanddeel van kurkuma, de specerij die curries een gele kleur geeft. Maar als u daar niet van houdt, kunt u ook een curcuminesupplement slikken.

Bij mensen die een curcuminesupplement slikten werd een spectaculaire verbetering van het geheugen, het aandachtsvermogen en zelfs de stemming waargenomen. Dit effect werd onderzocht in een groep van 40 mensen tussen de 50 en 85 jaar oud, die last hadden van een mild geheugenverlies. De helft van de groep kreeg gedurende 18 maanden tweemaal daags 90 milligram curcumine, en de rest kreeg een placebo.

Tests en scans

Bij beide groepen werden geheugentests afgenomen, en sommigen ondergingen vrijwillig een PET-scan (Positron Emissie Tomografie) van hun hersenen om te kijken of er plaques waren, iets wat vaak in verband wordt gebracht met de ziekte van Alzheimer.

De curcumine groep vertoonde tijdens deze 18 maanden significante verbeteringen in haar verbaal en visueel geheugen en haar aandachtsvermogen, terwijl bij de placebogroep geen enkele verbetering optrad. Hersenscans lieten ook zien dat er minder plaques waren bij de curcumine groep in vergelijking met de placebogroep.

De onderzoekers van de Universiteit van California in Los Angeles zeggen dat zij het effect van curcumine nu in een grotere groep willen testen, evenals het effect op psychische problemen, zoals depressies.

Ontstekingsremmend

Eerdere studies wezen al op de ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen van curcumine. En ook de onderzoekers van de UCLA zijn van mening dat de gunstige effecten op het geheugen en de stemming mogelijkerwijs toegeschreven kunnen worden aan het vermogen om ontstekingen in de hersenen tegen te gaan.

Bron: Am J Geriatr Psychiatry. 2018 Mar;26(3):266-277
 

Uit dezelfde categorie

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...