28-10-2018

Migraine? Probeer het DASH-dieet

Oorspronkelijk is het DASH-dieet ontwikkeld ter voorkoming of genezing van een hoge bloeddruk, maar het dieet blijkt ook effectief te zijn bij vrouwen met migraine.

Ongeveer 11 procent van de Nederlanders lijdt aan migraine en daarmee is de aandoening een steeds groter wordend probleem. Het aantal mensen met migraine is tussen 1990 en 2015 maar liefst verdrievoudigd. Een migraineaanval wordt uitgelokt door een overprikkeling van het zenuwstelsel, waardoor de bloedvaten in de hersenen zich plots verwijden. Dit leidt tot een ernstige, kloppende hoofdpijn die uren kan aanhouden, een overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid en nekpijn. Het dagelijkse leven kan hierdoor beperkt worden.

Voeding heeft invloed op migraine

Opvallend is dat veel mensen met migraine aangeven dat verschillende voedingsmiddelen een migraineaanval kunnen uitlokken. Het gaat dan vaak om voedingsmiddelen met ‘biogene aminen’, zoals oude kaas, rode wijn, rood vlees en chocolade en verschillende E-nummers met sulfiet en nitraat. Dit zijn stoffen die histamine bevatten of kunnen vrijmaken in het lichaam, wat effecten heeft op de bloedvaten.

Om de invloed van voeding op migraine verder te onderzoeken, keken wetenschappers naar de effecten van het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) op migraine. 266 vrouwen met migraine volgden het dieet. Degene die zich het best aan het voedingspatroon hielden, hadden maar liefst 46 procent minder kans op een migraineaanval. Het aantal aanvallen nam daarnaast met een derde af.

Het DASH-dieet is rijk aan de mineralen magnesium, calcium en kalium die van belang zijn voor een goede functie van de bloedvaten. Daarnaast bevat het dieet veel eiwitten en vezels. Binnen het DASH-dieet eet men veel volkoren granen, groenten, vis, gevogelte en noten. Het beperkt daarentegen het gebruik van rood vlees en suikerhoudende producten. Dit onderzoek bevestigt dat voeding een grote rol kan spelen in het ontstaan van migraine.

Bron: Nutr Neurosci. 2018 Jul 31:1-8.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws