09-07-2020

Microplastics ontdekt in fruit en groenten

In de juni-editie van Medisch Dossier attendeerden wij op een Canadese studie waarin wetenschappers ontdekten dat theedrinkers door onder meer het polypropyleen in theezakjes gemiddeld 11,6 miljard microplasticdeeltjes en 3,1 miljard nanoplasticdeeltjes per kopje thee drinken.

Appels en wortels meest verontreinigd

Wetenschappers menen al tientallen jaren dat plastic deeltjes niet in groente en fruit voorkomen, omdat deze te groot zouden zijn om door de fysieke barrières van intact plantweefsel te worden vervoerd. Uit twee verschillende wetenschappelijke studies die onlangs zijn gepubliceerd blijkt nu dat microplastics ook in groenten en fruit zitten.

Volgens wetenschapper Margherita Ferrante van de Universiteit van Catania op Sicilië zijn appels het meest verontreinigde fruit en wortelen koploper onder de groenten. Zij pleit met nadruk voor een onderzoek naar de effecten van microplastics op de menselijke gezondheid.

Wortelsystemen zuigen plasticdeeltjes op

Een tweede studie werd uitgevoerd door dr. Lianzhen Li van het Yanthai Institute of Coastal Zone Research in China en professor Willie Peijnenburg van de Universiteit Leiden. Deze studie toont aan dat plastic met water wordt opgezogen door de wortelsystemen van voedselgewassen.

Professor Peijnenburg ontdekte dat microplastics zo in de wortels van sla en tarweplanten terechtkomen, waarna ze naar de eetbare bovengrondse plantendelen worden getransporteerd. Dit nieuwe onderzoek roept twijfels op over de voedselveiligheid van wortelgroenten, zoals wortelen, radijs, rapen, en bladgroenten, zoals sla.

Top in Amsterdam in 2021

In april 2021 vindt er een belangrijke top plaats over de relatie tussen plastic en gezondheid in Amsterdam, georganiseerd door de Plastic Soup Foundation. Ter voorbereiding hierop zijn beide studies gedeeld met de Plastic Health Coalition.

Bron: Environmental Research. 2020 Aug;187 (109677)

 

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.