14-04-2022

Microalgolie ter vervanging van palmolie

Vorige week berichtten wij al over gezondere alternatieven voor zonnebloemolie, nu lijkt er ook een alternatief in de maak voor palmolie.

Palmolie is een van de meest gebruikte plantaardige oliën ter wereld. Het is een belangrijke grondstof voor allerlei producten: margarines, koekjes en ijs, maar ook bijvoorbeeld lippenstift en zeep. Ongeveer 85 procent van de palmolie wordt geteeld in Indonesië en Maleisië met alle gevolgen voor het regenwoud van dien.

Een team van wetenschappers onder leiding van de Nanyang Technische Universiteit in Singapore heeft een methode ontwikkeld om effectief plantaardige oliën uit microalgen te extraheren. Deze olie zou een gezonder en duurzamer alternatief voor palmolie kunnen worden. Ter illustratie, voor een chocoladereep van 100 gram, zou 160 gram algen nodig zijn.

Vergeleken met palmolie bevat de microalgenolie meer meervoudig onverzadigde vetzuren, die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte in bloed en het risico op hart- en vaatziekten.

In een aparte studie hebben de wetenschappers van dezelfde universiteit ook een proces ontwikkeld om het belangrijkste ingrediënt te produceren dat nodig is voor de microalgenolie: pyrodruivenzuur. Dit gebeurt door organische afvalproducten, zoals sojaresten en fruitschillen te fermenteren, wat niet alleen de productiekosten verlaagt, maar ook voedselverspilling helpt verminderen.

De wetenschappers werken nu aan het optimaliseren van hun extractiemethoden om opbrengst en kwaliteit van de olie te verbeteren. Verschillende voedselproductiebedrijven hebben al belangstelling getoond en de onderzoekers willen binnen twee jaar bepalen hoe hun onderzoeksactiviteiten kunnen worden opgeschaald, bijvoorbeeld door het gebruik van microalgenolie in plantaardig vlees om textuur en voedingseigenschappen te verbeteren. Ze hopen ook de mogelijke farmaceutische en cosmetische toepassingen komende tijd te onderzoeken.

Bron: NTU Singapore, maart 2022

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws