Metabool syndroom extra risicofactor bij Covid-19

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat mensen met het metabool syndroom meer kans hebben op een moeizaam herstel van Covid-19.

Het onderzoek, dat is verschenen in het tijdschrift Diabetes Care, beschrijft onderliggende risicofactoren die de ernst van Covid-19 beïnvloeden, zoals hart-en vaatziekten, obesitas en diabetes type 2. De onderzoekers putten uit de gegevens van 287 Covid-19-patiënten die tussen 30 maart en 5 april 2020 in twee ziekenhuizen in New Orleans waren opgenomen.

Het merendeel van de deelnemers was zwart, de gemiddelde leeftijd was 61 jaar en bijna 57 procent was vrouw. In totaal had 80 procent van de patiënten hypertensie, 65 procent had obesitas, 54 procent had diabetes en 39 procent had een laag HDL-niveau (oftewel het niveau ‘goede’ cholesterolen). In totaal voldeed 66 procent van de mensen aan de symptomen van het metabool syndroom.

Van de patiënten met metabool syndroom vereiste 56 procent intensieve zorg versus 24 procent van degenen zonder metabool syndroom. 48 procent had beademing nodig ten opzichte van 18 procent zonder metabool syndroom. 37 procent ontwikkelde ARDS. Dat was bij degenen zonder metabool syndroom 11 procent en 26 procent stierf als gevolg van Covid-19, terwijl dat 10 procent was onder de patiënten zonder metabool syndroom.

Ook na rekening te houden met een scala van variabelen, zoals leeftijd, geslacht, ras en de locatie van het ziekenhuis, meenden de onderzoekers dat mensen met metabool syndroom een aanzienlijk hogere kans hebben om te sterven aan Covid-19 (3,4 keer zo waarschijnlijk, in het algemeen) dan mensen zonder metabool syndroom.

Zie voor meer informatie over het metabool syndroom ook het andere bericht hierover in deze editie van MD Update.

Bron: Diabetes Care 2020 Aug; dc201714

 

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.