19-03-2019

Met vapen vijf keer zoveel kans op hartinfarct

Rokers die dagelijks vapen (e-sigaretten roken) lopen een zeer hoog risico op een hartinfarct. De gewoonte – die veel voorkomt bij rokers – vervijfvoudigt de kans op een infarct. Zelfs als ze alleen vapen, verdubbelt de kans op een hartinfarct al bijna.

Veel rokers vapen omdat ze denken dat het een veilige manier is om minder te roken, maar ze zouden beter af zijn als ze alleen gewoon roken, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië.

Geen van beide is goed: mensen die alleen maar vapen lopen bijna twee keer zoveel kans op een hartinfarct. Maar mensen die vapen en doorgaan met roken, lopen vijf keer zoveel kans vergeleken met niet-rokers, ontdekten de onderzoekers na een studie onder bijna 70.000 deelnemers.
Het enige goede nieuws is dat mensen die stoppen met roken hun kans op een hartinfarct zien afnemen.

‘Hoewel mensen misschien denken dat ze hun gezondheids-risico’s verminderen, ontdekten we dat we de kans op een hartinfarct door vapen moeten optellen bij de kans door het roken van sigaretten. Als je beide producten tegelijk gebruikt, is dat slechter dan wanneer je een van beide alleen gebruikt,’ zegt hoofdonderzoeker Stanton Glantz.

Elektronische sigaretten zouden veiliger zijn, omdat ze een aerosol (damp) met nicotine afgeven door een vloeistof te verwarmen. Maar hoewel ze minder kankerverwekkende stoffen bevatten, geven ze ultrafijne deeltjes en andere toxinen af die in verband zijn gebracht met hart- en vaatziekten en longaandoeningen (anders dan kanker).

Bron: Am J Prev Med, 2018; 55: 455-61
 

Uit dezelfde categorie

Boekentip week 43 ”De Parkinson Pandemie”

In de Medisch Dossier Update van vorige week noemde ik auteur Bas Bloem al, hoogleraar van het Radboudumc. Bloem is wereldwijd expert op het gebied van parkinson en schreef dit boek samen met topdeskundigen Dorsey, Sherer en Okun. Gezamenlijk beschrijven zij een plan...

Het laatste nieuws