02-02-2023

Met mes en vork werken aan een lokaal en vitaal voedselsysteem

Rineke Dijkinga geeft al jaren lezingen en trainingen en schrijft over de innige connectie tussen onze gezondheid, voeding en de gezondheid van de aarde. De laatste twee jaren gaf zij ook het magazine MOOI Eten uit. Om mensen te verleiden te kiezen voor biologisch, betaalbaar en lokaal voedsel dat een bijdrage levert aan je eigen gezondheid en die van de aarde. En om de vaak onzichtbare, maar ingenieuze natuurlijke processen, de passie van telers, boeren, producenten en andere voedselveranderaars een podium te geven.
Ondanks alle inspanningen, van heel veel partijen, is lokaal, duurzaam én gezond helaas nog steeds niet de norm. Voeding die te boek staat als gezond, kan duizenden kilometers hebben afgelegd. En niet alles wat lokaal is, is per definitie gezond. Ook missen veel mensen nog steeds de kennis en vaardigheden om zelf in een handomdraai iets lekkers op tafel te zetten dat je gezondheid dient. Terwijl dit door alle crises urgenter is dan ooit! Daarom ontstond het idee van een platform.

Met het platform wil Rineke mensen op weg helpen met MOOI Eten. Waar vind je het, hoe bereid je het en wat doet het voor je gezondheid en die van de aarde. Je krijgt kennis en handvatten aangereikt zodat jij met je mes en vork de regie kan pakken en keuzes kan maken die je lijf, het landschap, de ecosystemen, de gemeenschap en de lokale economie gezonder maken.

Naast een online platform met blogs over lokaal, betaalbaar, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, aanbiedingen, acties, etc, kun je bij Rineke op Heerlijk Westerwolds Land in diverse trainingen en workshops ook daadwerkelijk aan de slag met MOOI Eten uit de lokale keten. Het land op en de natuur in, de bodem voelen, je eten verzamelen en het vervolgens samen verwerken tot een mooie maaltijd. Uiteraard met het hele achtergrondverhaal erbij. Tenslotte is er ook een keurmerk dat de combinatie van gezond en lokaal aangeeft; waar je niet op de kleine lettertjes hoeft te letten – simpelweg omdat ze er niet zijn – om te weten dat je het met een gerust hart voor je gezondheid en die van de wereld om je heen kunt eten.

Je bent van harte uitgenodigd om eens een kijkje op www.mooietenuitdelokaleketen.nl te nemen. Of volg het initiatief op Instagram of LinkedIn.

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws