Een team van Amerikaanse en Koreaanse onderzoekers heeft een nieuw hersenimplantaat ontwikkeld waarmee rechtstreeks medicijnen in het brein kunnen worden toegediend. Het implantaat werkt draadloos met behulp van smartphonetechnologie.
Verwisselbare medicijnhouders
Er bestaan al apparaatjes die direct geneesmiddelen in de hersenen kunnen brengen. Deze kunnen echter schade aan de hersenen veroorzaken, onder meer omdat ze niet flexibel zijn. Ook de hoeveelheid medicijnen die deze ‘ouderwetse’ apparaatjes kunnen verdelen, is beperkt. Het nieuwe apparaatje is lichter en heeft kleine verwisselbare patronen voor de medicijnen. In combinatie met de smartphonetechnologie zijn de nieuwe implantaten daarom veiliger in het gebruik op de langere termijn.
Veel potentie
Het team hoopt met deze implantaten in de toekomst de oorzaken van verschillende ziektes die het brein aantasten beter in beeld te kunnen brengen. De wetenschappers denken hierbij aan Parkinson, Alzheimer, verslavingen en depressies.
Los van het toedienen van medicijnen, kan het apparaatje ook hersencellen stimuleren door lichtimpulsen te geven. De onderzoekers menen dat het apparaatje veel potentie heeft. Tot nu toe is het apparaatje alleen op muizen getest. Proeven hebben al laten zien dat door het apparaatje op specifieke hersencellen te richten de gedragingen van het diertje beïnvloed kunnen worden. Daarom denkt het onderzoeksteam dat in de toekomst met behulp van het implantaat ook behandelingen tegen pijn en neurologische en neuro-psychiatrische aandoeningen mogelijk worden.