17-01-2017

Mensen zien beter na ‘bijscholing’ hersenen

Mensen zien beter na ‘bijscholing’ hersenen
Mensen met slechte ogen konden twee uur lang goed zien zonder bril nadat het visuele verwerkingsgebied in hun hersenen was behandeld met een zwakke elektrische stroom.
De meeste behandelingen om het gezichtsvermogen te corrigeren, zoals lasertherapie, een bril of contactlenzen, richten zich op het oog zelf. Maar onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt Universiteit ontwikkelden een behandeling die zich richt op de hersenen en de manier waarop die visuele informatie verwerken.
De behandeling lijkt te werken bij veel mensen met een bepaalde mate van myopie (bijziendheid). Degenen met ernstigere problemen hebben er meer baat bij.
Het is uitgeprobeerd bij twintig vrijwilligers, die zowel voor en na de behandeling een oogmeting kregen. Ze werden gedurende twintig minuten behandeld met zwakke elektrische pulsen, bedoeld om de visuele cortex te ‘herprogrammeren’.
Na één sessie waren de vrijwilligers in staat om twee letters meer te lezen op de standaard letterkaart dan daarvoor. Degenen met de slechtste ogen waren het meest vooruit gegaan. De verbetering hield twee uur stand.
De onderzoekers weten niet zeker waarom elektrische pulsen het gezichtsvermogen verbeteren. Ze denken dat de stroom een ruis in de hersenen introduceert die irrelevante informatie verdrijft, en dat daardoor visuele informatie makkelijker wordt opgevangen.
Bron: Current Biology, 2016; doi: 10.1016/j.cub.2016.05.019
 

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Het laatste nieuws