28-11-2019

Mensen met een ‘rustig’ brein leven langer

Iedereen wil uiteraard mentaal scherp blijven tijdens het ouder worden. Aangenomen wordt dat een actief brein hierbij helpt. Nieuw onderzoek suggereert dat minder misschien juist meer is als het gaat om uw hersenactiviteit.
In een onderzoek gepubliceerd in het medische tijdschrift Nature rapporteren onderzoekers van de Harvard Medical School dat een brein met minder neurale activiteit kan leiden tot een langere levensduur.

REST

De onderzoekers analyseerden hersenweefsel van mensen die stierven op een leeftijd tussen 60 en meer dan 100 jaar. De onderzoekers constateerden dat bij de langstlevende mensen de neurale activiteit lager was. Verder bleek dat het eiwit, REST kan worden geassocieerd met neurale activiteit en sterfte. REST is een zogeheten transcriptiefactor, een eiwit dat bepaalde genen, en daarmee de neurale activiteit, kan aan- of uitzetten.

Experimenten

Het onderzoeksteam voerde vervolgens experimenten op wormen en zoogdieren waarbij zij dit eiwit stimuleerden of juist terugdrongen. Stimulatie van REST leidde tot lagere neurale activiteit en een langere levensduur, terwijl het onderdrukken ervan juist resulteerde in het tegenovergestelde.

Impact

Dit is de eerste studie om aan te tonen dat hersenactiviteit de veroudering en levensduur van wormen beïnvloedt. De bevolking veroudert. Identificatie van neurobiologische processen kunnen volgens de onderzoekers van cruciaal belang zijn voor het ontwikkelen van interventies, zodat iedereen zo gezond mogelijk ouder kan worden. De bevindingen uit deze studie kunnen daarin een belangrijke stap betekenen.

Nature. 2019 Oct;574(7778):359-364

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.