Mensen die vitaminen innemen, herstellen sneller

Mensen die een multi-vitamine en hoge doses zink en vitamine C innemen, zijn gezonder en herstellen veel sneller van ziekten, zo heeft nieuw onderzoek ontdekt.

De immuunmarkers van deze mensen zijn hoger en ze hebben meer witte bloedcellen in hun lichaam die binnendringende virussen doden. Ook hebben zij hogere niveaus van vitamine C en zink in hun bloed, zeggen onderzoekers van de Oregon State University.

De onderzoekers gaven supplementen aan een groep van 42 gezonde mensen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. Zij ontdekten dat, naast verbeteringen in het immuunsysteem, de deelnemers minder dagen ziek waren. Ook waren hun symptomen minder ernstig en hun hersteltijd was korter.

De verschillen tussen degenen die supplementen nemen in vergelijking met degenen die dit niet doen, was ‘opvallend’, aldus hoofdonderzoeker Adrian Gombart.

De behoefte aan supplementen wordt groter naarmate we ouder worden en ongeveer een derde van de oudere volwassenen in de VS heeft een tekort aan ten minste een micronutriënt. Dit tekort leidt tot een afname van de gezonde werking van het immuunsysteem en dat gaat vaak gepaard met meer kans op ontstekingen en een verminderde T-celfunctie, voegde Gombart aan zijn verklaring toe.

Bron: Nutrients, 2020;12: 2447

Uit dezelfde categorie

Risico eierstokkanker beroepsafhankelijk?

Canadese Wetenschappers van de Universiteit van Montreal hebben het risico op eierstokkanker binnen verschillende beroepssectoren onderzocht. Volgens de onderzoekers is een toegenomen risico te verklaren door de blootstelling aan chemische stoffen binnen bepaalde...

E-mailen verkleint risico op dementie

Als je alleen woont, kan het sturen van appjes en e-mails je risico op het ontwikkelen van dementie verkleinen. Sociaal isolement wordt erkend als een ‘substantiële risicofactor’ voor dementie, maar volgens onderzoekers van deJohns Hopkins University School of...

Slaapmiddelen verhogen dementierisico

Slaapmiddelen verhogen het risico op dementie dramatisch, maar alleen bij witte ouderen, niet bij zwarte. Witte oudere volwassenen die regelmatig de pillen slikken, hebben bijna 80 procent meer kans om dementie te ontwikkelen dan degenen die zelden of nooit...

Dieselvervuiling tast geheugen aan

Ga de natuur in en snuif diep de niet-vervuilde lucht in – je hersenen zullen je dankbaar zijn. Na een paar uur inademen van zelfs matige niveaus van verkeersvervuiling begint de manier waarop de hersenen functioneren al te veranderen. Blootstelling aan...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.