Mensen die vitaminen innemen, herstellen sneller

Mensen die een multi-vitamine en hoge doses zink en vitamine C innemen, zijn gezonder en herstellen veel sneller van ziekten, zo heeft nieuw onderzoek ontdekt.

De immuunmarkers van deze mensen zijn hoger en ze hebben meer witte bloedcellen in hun lichaam die binnendringende virussen doden. Ook hebben zij hogere niveaus van vitamine C en zink in hun bloed, zeggen onderzoekers van de Oregon State University.

De onderzoekers gaven supplementen aan een groep van 42 gezonde mensen in de leeftijd van 55 tot 75 jaar. Zij ontdekten dat, naast verbeteringen in het immuunsysteem, de deelnemers minder dagen ziek waren. Ook waren hun symptomen minder ernstig en hun hersteltijd was korter.

De verschillen tussen degenen die supplementen nemen in vergelijking met degenen die dit niet doen, was ‘opvallend’, aldus hoofdonderzoeker Adrian Gombart.

De behoefte aan supplementen wordt groter naarmate we ouder worden en ongeveer een derde van de oudere volwassenen in de VS heeft een tekort aan ten minste een micronutriënt. Dit tekort leidt tot een afname van de gezonde werking van het immuunsysteem en dat gaat vaak gepaard met meer kans op ontstekingen en een verminderde T-celfunctie, voegde Gombart aan zijn verklaring toe.

Bron: Nutrients, 2020;12: 2447

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...