26-07-2008

Menigitis: standaardbehandeling is mogelijk fataal

Wanneer zij vermoeden dat een kind hersenvliesontsteking heeft, zullen de meeste artsen onmiddellijk een penicilline-injectie geven voordat ze de ambulance bellen. Dat is nagenoeg standaardpraktijk geworden en iedere arts heeft wel een aantal penicillinespuiten bij zich voor een eventuele noodsituatie met meningitis. Het is echter wel een praktijk die fataal kan zijn voor het kind, zo is in nieuw onderzoek ontdekt.
Kinderen die penicilline krijgen, hebben meer dan zeven keer zoveel kans om te overlijden dan kinderen die geen injectie krijgen voordat ze naar het ziekenhuis worden gebracht. En de kinderen die het overleven, hebben vijf keer zoveel kans op een ernstige complicatie. Deze alarmerende ontdekking werd gedaan toen onderzoekers naspeuringen deden naar het herstel van 158 kinderen die als diagnose meningitis hadden gekregen.
Dit is het tweede onderzoeksrapport waaruit blijkt dat kinderen die penicilline krijgen waarschijnlijk eerder doodgaan. Maar hoe komt dat? Er zijn twee mogelijke redenen: het kan zijn dat artsen een injectie geven bij kinderen die een relatief ernstige vorm van meningitis lijken te hebben en dus sowieso meer kans hebben om dood te gaan of complicaties te krijgen.
De tweede, zorgwekkendste mogelijkheid is dat de kinderen op penicilline reageren. Misschien brengt de penicilline het lichaam in een shocktoestand doordat er dan toxische stoffen vrijkomen die bekend staan als endotoxinen.
Deze uitkomsten leggen een zware ethische verantwoordelijkheid op de schouders van de arts wanneer deze geconfronteerd wordt met een geval van meningitis: wel of geen injectie geven?
Terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat penicilline mogelijk een schadelijk effect heeft, zijn er erg weinig tekenen dat het ook iets goeds doet. Zelfs in gevallen van levensbedreigende meningitis is het een realistisch alternatief geworden niet meteen in te grijpen12.
12 BMJ, 2006; 332: 1295-1298
 

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.