03-12-2020

Melk en de spijsvertering

In een recente review is er uitgebreid gekeken naar de verteerbaarheid en kwaliteit van melk van verschillende dieren. Niet iedereen kan koemelk even goed verdragen en er is al lange tijd discussie over de effecten op de gezondheid. Kunnen geiten- en schapenmelk een uitkomst bieden voor diegenen die graag zuivel aan hun voedingspatroon willen toevoegen?

Melk bestaat hoofdzakelijk uit eiwit, vet, lactose en mineralen. De precieze samenstelling van melk van verschillende diersoorten loopt echter sterk uiteen. Geitenmelk bevat bijvoorbeeld veel oligosachariden, een type koolhydraat, en komt qua samenstelling meer overeen met melk van mensen dan koemelk. Geitenmelk wordt dan ook gezien als een beter alternatief dan koemelk voor baby’s die geen moedermelk kunnen drinken.

Makkelijker verteerbaar

In de vergelijking van verschillende soorten melk wordt de samenstelling vergeleken met die van melk van mensen. Melk van mensen zou voor ons spijsverteringskanaal het makkelijkst verteerbaar moeten zijn, zoals we dat ook zien bij baby’s.

Koemelk bevat relatief veel caseïne en relatief weinig wei-eiwitten. Geiten- en schapenmelk bevatten juist meer wei-eiwitten en minder caseïne. Dat maakt geiten- en schapenmelk makkelijker verteerbaar dan koemelk. Daarnaast bevat melk van mensen weinig verzadigde vetten en juist relatief meer cholesterol en meervoudig onverzadigde vetten, zoals omega 6- en omega 3-vetzuren. Melk van dieren komt hier maar moeilijk bij in de buurt, al is de vetsamenstelling van geiten- en schapenmelk gezonder dan die van koemelk. Dit maakt geiten- en schapenmelk een goed alternatief voor koemelk voor mensen die zuivel willen consumeren. Deze soorten melk zijn echter geen alternatief voor mensen met een koemelkallergie. Veel mensen met een koemelkallergie zullen ook een allergische reactie krijgen op andere typen melk en een volledig zuivelvrij voedingspatroon is dan noodzakelijk.

Bron: Front. Nutr. 2020 Oct

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws