Onderzoekers van de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten hebben de invloed van extreme weerstemperaturen op hart- en vaatpatiënten onderzocht. De kans op overlijden bleek bij extreem warm weer voor mensen met een hartaandoening 12 procent hoger dan bij een gematigde temperatuur. Bij extreem koud weer was de kans zelfs 37 procent hoger.
In Europa zijn afgelopen zomer meer dan 20.000 mensen overleden als gevolg van hittegolven. Hoewel de klimaatverandering ook extreem winterse omstandigheden met zich meebrengt, is er weinig bekend over het effect van extreem koud weer op mensen. Daarom analyseerden de onderzoekers in 567 steden, verdeeld over 27 verschillende landen, 32 miljoen sterfgevallen onder vaat- en hartpatiënten in de periode van 1979 tot 2019.
Omdat de definitie van extreem weer per regio verschilt, hebben de onderzoekers gekeken naar temperatuur. De temperatuur waarin de minste sterfgevallen voorkwamen, werd gebruikt als nulmeting. In Baltimore werd bijvoorbeeld vastgesteld dat de extra sterfgevallen van hart- en vaatpatiënten veroorzaakt wordt door extreem warme dagen boven 29,4 graden (2,2 per 1000 sterfgevallen) en bij extreem koude dagen onder -6,7 graden (9,1 per 1000 sterfgevallen). Mensen met hartfalen liepen het meeste risico.
De onderzoekers konden de oorzaak van de toegenomen sterfgevallen bij extreme weersomstandigheden niet met zekerheid vaststellen. Door dit onderzoek worden de effecten van klimaatverandering op de gezondheid van bepaalde bevolkingsgroepen inzichtelijker. Het laat zien dat nieuwe maatregelen noodzakelijk zijn.
Bronnen:
1.https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.122.061832