23-08-2021

Meer groenten dan fruit in de vijf-per-dag

Volgens de officiële Amerikaanse gezondheidsrichtlijnen moeten we vijf porties fruit en groenten per dag eten. Maar moeten we meer fruit dan groente eten, of andersom?

Volgens de American Heart Association (AHA) zijn groenten gezonder dan fruit, dus zou het grootste deel van onze vijf dagelijkse porties moeten bestaan uit groenten.

Onderzoekers van de Universiteit van Harvard hebben in opdracht van de AHA gekeken naar de resultaten uit de Nurses’ Health Study, die al 30 jaar lang de gezondheid en voeding van meer dan 100.000 verpleegkundigen volgt. Ze voegden daar nog de resultaten aan toe van 26 andere onderzoeken met bijna 2 miljoen deelnemers.

Dit waren de bevindingen van de onderzoekers:

  • Mensen die minstens vijf porties fruit en groenten per dag aten, hadden ook de minste kans op vroegtijdig overlijden.
  • Degenen die het langst leefden, aten drie porties groenten en twee porties fruit.
  • Niet alle groenten en fruit helpen ons gezond te blijven; zetmeelrijke groenten, zoals erwten en maïs, vruchtensappen en aardappelen, hadden geen positief effect.
  • Groene bladgroenten, zoals spinazie, sla en boerenkool, en daarnaast ook citrusvruchten en bessen, hadden de grootste positieve impact op de gezondheid.
  • De onderzoekers voegden hieraan toe dat minstens de helft van elk bord eten uit groenten moet bestaan.
  • Hoewel de vijf-per-dag-richtlijn de lat niet erg hoog legt, wordt hij door slechts ongeveer 10 procent van de volwassenen gehaald.

Bron: Circulation 2021; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.120.048996

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws