09-07-2020

Meer aandacht voor rol voeding bij weerstand

De afgelopen jaren, en zeker nu, is er veel aandacht voor de gezondheid van mensen en het vergroten van de weerstand. Dit kan een kans bieden op een milder verloop van infectieziektes. Wereldwijd vormen deze ziektes een groot probleem, kijkend naar de druk op onze gezondheidszorg.

In het tijdschrift Nutrients geven enkele wetenschappers aan dat zij vinden dat er meer aandacht moet zijn voor het ondersteunen van een goede weerstand, bijvoorbeeld met voeding. Hoe beargumenteren zij dat? Het Informatiecentrum voedingssupplementen & gezondheid (IVG) legt het uit.

Voedingsadviezen voor onze gezondheid

In de huidige plannen om de wereldwijde pandemie te bestrijden, wordt door regeringen vaak eerst gekeken naar hygiënemaatregelen en vaccinatieprogramma’s. Meer aandacht is nodig voor het ondersteunen van de gezondheid van mensen, want er zijn goed onderbouwde relaties tussen voeding, voedingsstoffen en ons afweersysteem.

Voedingsstoffen en het immuunsysteem

Van een aantal voedingstoffen, zoals vitamines, mineralen, maar ook van stoffen zoals omega 3-vetzuren is bekend dat ze een positief effect hebben op je weerstand en het immuunsysteem. In de eerste plaats helpen bepaalde voedingsstoffen bij de bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ten tweede helpen sommige stoffen de afweer te verbeteren tegen ziektekiemen in het lichaam.

Vitamine C en D

Met name de effecten van vitamine C en D zijn goed onderzocht. Vitamine C beïnvloedt meerdere onderdelen van onze afweer. Zo is deze vitamine onder andere belangrijk voor een sterke huid als eerste bescherming, de groei en werking van afweercellen en het produceren van antistoffen.

Vitamine D kan zich binden aan verschillende cellen die belangrijk zijn voor het afweersysteem en deze cellen zo aansturen. Deze vitamine kan bijvoorbeeld het aantal ontstekingsstofjes, cytokinen, regelen en speelt mogelijk een rol in het maken van specifieke eiwitten die een infectie in de longen kunnen afzwakken.

Omega 3-vetzuren

De functies van omega 3-vetzuren in het lichaam zijn ook veel onderzocht. Zij lijken van belang te zijn voor de reactie die het lichaam start om een infectie het lichaam uit te krijgen.

Tekorten aan vitamines komen vaak voor

De onderzoeker stellen dat tekorten aan belangrijke vitamines en mineralen ervoor kunnen zorgen dat het afweersysteem niet meer goed werkt. Wereldwijd komen tekorten veel voor. Vooral over vitamine D-tekorten zijn veel gegevens bekend. Vitamine C-tekorten komen vooral veel in armere gebieden voor.

Advies onderzoekers

De onderzoekers adviseren een multivitaminesupplement met een basishoeveelheid aan vitamines en mineralen, en een gezond en gevarieerd dieet. Daarnaast stellen ze dat voor vitamine C en vitamine D soms hogere doseringen, boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, nodig zijn. Voor vitamine C 200 mg per dag en voor vitamine D 50 microgram per dag. Ook raden ze een aanvulling van 250 mg EPA en DHA per dag aan, om voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen.

Opmerkingen op de studie

Er is een aantal kanttekeningen te plaatsen bij het onderzoek. Allereerst valt op dat de auteurs worden gesteund door commerciële bedrijven en er mogelijk enige invloed door hen is uitgeoefend. Daarnaast is het geen zogenoemde meta-analyse. Dit betekent dat resultaten van verschillende onderzoeken alleen los zijn bekeken en niet samen zijn genomen.

Toch laten deze uitkomsten zien dat het belang van voeding en voedingssupplementen meer aandacht verdient in het dagelijks leven, maar zeker ook op de politieke agenda.

Bron: Nutrients. 2020 Apr; 12(4): 1181
Met dank aan IVG

Uit dezelfde categorie

Vitamine E mobiliseert het immuunsysteem

Vitamine E is van vitaal belang voor het stimuleren van je immuunsysteem en een essentiële voedingsstof als je met kanker te maken hebt. Het zorgt dat onze afweer-T-cellen hun werk kunnen doen. Het is belangrijk om vitamine E-supplementen te nemen als je...

Kunstmatige zoetstoffen verhogen het risico op borstkanker

Nieuw onderzoek wijst uit dat kunstmatige zoetstoffen, die veiligere alternatieven voor suiker zouden zijn, het risico op borstkanker verhogen. Ze verhogen de kans op borstkanker en kankers die verband houden met obesitas, waaronder dikkedarm-, baarmoeder- en...

Het laatste nieuws

Vissen kijken helpt tegen stress

Aquaria die vanwege de coronapandemie gesloten zijn voor bezoekers, melden een grote toename van het verkeer naar hun tentoongestelde webcams, omdat mensen zich naar de onderwaterwereld wenden voor stressvermindering. Het Monterey Bay-aquarium in Californië zag een...

Vitamine E mobiliseert het immuunsysteem

Vitamine E is van vitaal belang voor het stimuleren van je immuunsysteem en een essentiële voedingsstof als je met kanker te maken hebt. Het zorgt dat onze afweer-T-cellen hun werk kunnen doen. Het is belangrijk om vitamine E-supplementen te nemen als je...

Pijn beschermt je darmen

Al geruime tijd weten wij dat pijn een van de meest betrouwbare hulpmiddelen is om tot de ontdekking te komen dat er iets mis is. Pijn waarschuwt ons immers om aandacht te besteden aan ons lichaam. Een nieuwe studie onder leiding van onderzoekers van de Harvard...

Strenge opvoeding als marker depressie?

Volgens een nieuwe studie van de onderzoekers van de Universiteit Leuven zijn kinderen met strenge ouders gevoeliger voor depressie later in hun leven dan kinderen van mildere ouders. Onbuigzame ouders bedraden de hersenen van hun kinderen als het ware en worden zo...

Je zorgverzekering niet duurder in 2023?

Bericht van De Independer Check deze vijf bespaartips We leven helaas in een tijd waarin alles duurder wordt. Dat geldt ook voor je zorgverzekering in 2023, waarschijnlijk ongeveer tien euro per maand. Wat kun je doen om je zorgverzekering toch enigszins betaalbaar te...