29-01-2019

Mediterraan dieet voor kinderen met astma

Astma is de meest voorkomende luchtwegaandoening bij kinderen. Een mediterraan dieet aangevuld met vette vis kan ontstekingen in de luchtwegen verminderen.

Nederland telt ongeveer 100.000 kinderen met astma en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren verder zal stijgen. Bij astma ontstaat er een chronische ontsteking in de luchtwegen, die de longen gevoelig maakt voor prikkels. Het inademen van rook, uitlaatgassen of huisstofmijt kan zorgen voor benauwdheid en hoesten. Doordat de ontstekingen altijd aanwezig zijn, heeft de aandoening een grote impact op de kwaliteit van leven van kinderen.

Ontstekingsremmende voeding

Het Mediterraan dieet, rijk aan groente, fruit, volkoren granen en peulvruchten, is rijk aan ontstekingsremmende stoffen. Door het toevoegen van 2 porties vette vis per week, kan het ontstekingsremmende effect versterkt worden.

Griekse wetenschappers gaven 64 kinderen met astma gedurende zes maanden een standaard voeding of een Mediterraan dieet aangevuld met twee keer 150 gram vette vis per week. Gedurende de zes maanden nam de inname van vette vis daardoor toe van gemiddeld 17 gram per dag, naar 46 gram. Nadat de wetenschappers de metingen gecorrigeerd hadden voor leeftijd, geslacht, lichaamsgewicht en lichaamsbeweging, zagen zij dat de Mediterrane voeding met vette vis een significant effect had op de ontstekingswaarden. Na zes maanden konden er geen effecten gevonden worden op de longfunctie of het aantal astma-aanvallen. De onderzoekers geven aan dat hier mogelijk grotere studies voor nodig zijn.

Het ontstekingsremmende voedingspatroon wordt gezien als een potentiële nieuwe behandelstrategie. Zelf alvast aan de slag? Geef uw kind dan veel groente, fruit en vezels. Vette vis die u twee keer per week op het menu kunt zetten, zijn wilde zalm, makreel, haring, heilbot, sardines en ansjovis. Omdat vette vis ook schadelijke stoffen kan bevatten, is het aan te raden de soorten vis te variëren.

Bron: J Hum Nutr Diet. 2018 Oct 30.

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.