Mediterraan dieet tegen prostaatkanker

Het mediterrane dieet – dat de nadruk legt op groene bladgroenten, fruit, volle granen, olijfolie en vis – kan beschermen tegen pros-taatkanker en de ziekte van Alzheimer, zo blijkt uit twee nieuwe studies. Het dieet kan het risico op prostaatkanker verminderen en het herstel versnellen na prostaattherapieën met bestraling, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië.

Patiënten hebben vaker een laag luteïne-, lycopeen-, alfacaroteen- en seleniumgehalte, en ze hebben hogere niveaus van ijzer, zwavel en calcium in hun bloed dan degenen die geen kanker hebben. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen en selenium helpen ook bij het herstel na bestraling. Het mediterrane dieet voorziet hierin, met lycopeenrijke voeding zoals tomaten, meloenen, papaja’s, druiven, perziken en veenbessen, en seleniumrijke voedingsmiddelen zoals wit vlees, eieren, vis en noten. Volgens de onderzoekers hebben mannen met een laag vitamine E-gehalte ook meer kans om kanker te krijgen. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën, noten, zaden, fruit en groenten.

In een afzonderlijke studie ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Chicago dat mensen die het dieet volgen ook minder amyloide plaques en tau-eiwitkluwen in hun hersenen hebben. Beide zijn in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer. Mensen die minstens zes keer per week groene bladgroenten aten, hadden minder amyloïde plaques en hun herse-nen waren vier jaar jonger dan hun werkelijke leeftijd, ontdekten de onderzoekers. Ze volgden de voeding en de hersengezondheid van 581 mensen met een gemiddelde leeftijd van 91 jaar bij overlijden, die hun hersenen hadden gedoneerd voor onderzoek. Vlak voor het overlijden was bij 39% de diagnose dementie gesteld en bij onderzoek na overlijden voldeed 66% aan de criteria voor de ziekte van Alzheimer.

Bij het bestuderen van het eetdagboek van de deelnemers ontdekten de onderzoekers dat de hersenen van degenen die zich het meest hielden aan het mediterrane dieet – met minstens zeven keer per week groene bladgroenten – bijna 19 jaar jonger waren dan die van mensen die het dieet helemaal niet volgden en in plaats daarvan meer snoep en gefrituurd voedsel aten.

Bronnen:
Cancers, 2022; 15(1): 77.
Neurology, 2023; 10.1212/WNL.0000000000207176.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws