04-03-2020

Mediterraans dieet goed voor gewichtsverlies

Een studie van de Universiteit van Otago, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition laat zien dat het mediterrane dieet het gemakkelijkst is om vol te houden: 57 procent van de deelnemers hield zich na een jaar nog steeds aan het dieet. Intermitterend vasten volgde op de voet met 54 procent. Slechts 35 procent van de lijners bleef standvastig bij het paleodieet.

De meesten (54 procent) van de 250 deelnemers aan de studie kozen voor vasten, terwijl 27 procent koos voor een mediterraan eten en 18 procent voor paleo. De deelnemers aan het intermitterend vasten – waar de deelnemers twee dagen per week ongeveer 25 procent van hun gebruikelijke calorieën aten – kenden met 4 kg meer gewichtsverlies dan deelnemers aan de andere dieten. Volgers van het mediterraans dieet verloren gemiddeld 2,8 kg en die van het paleodieet 1,8 kg.

Gezondheidsvoordeel

Het gemiddelde gewichtsverlies was over een jaar gezien dus niet veel, maar volgens de onderzoekers was het gezondheidsvoordeel wel evident. Degenen die vasten of het mediterrane dieet volgden, zagen bijvoorbeeld aanzienlijke verbeteringen in de bloeddruk en er was ook sprake van een lagere bloedsuikerspiegel bij het mediterrane dieet.

Eten wat bij je past

De deelnemers hadden alleen aan het begin van de studie instructies gekregen. Daarna niet meer. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat een voedingspatroon dat bij je past, de enige manier is om gewicht te verliezen en tegelijkertijd gezond te eten. Zo’n dieet kun je immers het beste volhouden. De helft van de deelnemers slaagde er bovendien in om zo het gewicht te verliezen dat vanuit medisch oogpunt wenselijk was.

Bron:TAJCN. 2020 mar;111,3,503-514

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws