18-08-2022

Mediterraan dieet beschermt tegen dementie en geheugenverlies

Een mediterraan dieet volgen – en minderen met rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen – kan je beschermen tegen dementie en algemene cognitieve achteruitgang bij het ouder worden.
Het dieet bevat veel polyfenolen, plantaardige moleculen die volgens onderzoekers kunnen beschermen tegen dementie en de ziekte van Alzheimer.

Onderzoekers van de Ben-Gurion Universiteit in Israël testten verschillende diëten, waaronder twee soorten mediterraan dieet, op een groep van 284 mensen, van wie de hersenen 18 maanden later werden gemeten met MRI-scans.

De onderzoekers schrokken van de mate van krimp in de hersenen van 50-plussers die een standaard ‘gezond’ dieet aten. Maar de krimp trad nauwelijks op bij de twee groepen die een mediterraan dieet aten: de ene groep at walnoten bij het dieet en de andere dronk ook vijf kopjes groene thee per dag en verving het avondmaal door een groene smoothie.

Polyfenolen zijn ontstekingsremmende antioxidanten, die neuroinflammatie kunnen verminderen en nieuwe celgroei in de hersenen kunnen stimuleren, vooral in de hippocampus, het gebied van de hersenen dat geassocieerd wordt met geheugen.

Am J Clin Nutr, 2022; doi: 10.1093/ajcn/nqac001

Uit dezelfde categorie

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Noten en zaden voor een gezonder hart

Maak noten en zaden je favoriete dagelijkse tussendoortje: dat kan je hartgezondheid ten goede komen. Als je er dagelijks een handjevol van eet, verlaagt dat waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten met 20 tot 25%, zeggen onderzoekers van de Universiteit van...

Blauwe bessen stimuleren vetverbranding

Blauwe bessen zijn supergezond, maar ze werken nog beter tijdens het sporten. Elke dag 25 gram van de gevriesdroogde variant eten draagt bij aan een snellere vetverbranding tijdens het sporten. De bessen bevatten veel anthocyanen

PFAS aangetroffen in papieren rietjes

In plaats van plastic rietjes gebruiken we steeds vaker de papieren variant. Denk maar eens aan de rietjes van drinkpakjes, in de horeca en misschien heb je ze thuis ook wel liggen. Uit recent gepubliceerd onderzoek blijkt echter dat achttien van de twintig soorten papieren rietjes PFAS bevatten

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.