17-04-2014

Meditatie werkt bij angst en depressie

Voor de behandeling van mensen met een depressie of angststoornis maakt die ene letter verschil niet uit: meditatie is net zo effectief als medicatie. Dat ligt volgens onderzoekers niet aan het placebo-effect of aan wishful thinking.
Deelnemers aan het onderzoek deden acht weken lang aan boeddhistische mindfulnessmeditatie: een bewustwording van je gevoelens en omgeving zonder te oordelen. Ze ondervonden daarvan net zoveel profijt en hun klachten verminderden net zoveel als bij het slikken van antidepressiva. Alle symptomen van hun angststoornis of depressie werden minder door de meditatie. Ook bleek meditatie te helpen tegen slapeloosheid en pijn door fibromyalgie (wekedelenreuma).
De onderzoekers van de Johns Hopkins University bekeken 47 klinische studies waarbij meer dan 3500 mensen betrokken waren met allerlei gezondheidsproblemen, zoals depressie, angststoornis, stress, slapeloosheid, drugsmisbruik, diabetes, hartaandoeningen, kanker en chronische pijn. Gemiddeld deden de deelnemers acht weken lang maximaal veertig minuten per dag aan mindfulnessmeditatie.
De veranderingen waren zeer concreet en meetbaar, aldus de onderzoekers. De uitwerking ging veel verder dan die van een placebo of van wishful thinking.
(Bron: JAMA Internal Medicine, 2014; doi: 10.1001/jamainternmed.2013.13018)
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws