29-05-2020

Meditatie tegen medicijnverslaving

Mindfulness-meditatie – een passief gewaarzijn van het eigen lichaam en de omgeving – kan helpen om van verslaving aan sterke pijnstillers (opiaten) af te komen. Dagelijks overlijden rond de honderd Amerikanen aan opiatenverslaving.

Volgens onderzoekers van de University of Utah is mindfulness beoefenen een bewezen en veilige manier om de verslavingsspiraal te doorbreken. Een vorm van mindfulnessbeoefening, door de onderzoekers Mindfulness-Oriented Recovery Enhancement (MORE) genoemd, is getest bij 135 mensen die opiaten slikten tegen chronische pijn. Tijdens de twee maanden durende studie deed een groep deelnemers aan meditatie en de andere groep deelnemers kreeg groepssessies onder leiding van een therapeut.

Na acht weken mediteren, was de behoefte aan opiaten afgenomen, voelden de deelnemers minder pijn en begonnen zij weer te genieten van de natuur en sociale contacten. Deze verandering werd vastgelegd op een EEG (elektro-encefalogram), waarmee breinpatronen zichtbaar kunnen worden gemaakt. De meditatie ‘zorgde voor omkering van de vernietigende neerwaartse spiraal‘ door opiatengebruik.

Door de medicijnen worden positieve gevoelens afgevlakt en hebben gebruikers steeds hogere doses nodig om te blijven functioneren, aldus de onderzoekers. Degenen die mediteerden zeiden dat ze meer plezier hadden in gewone dingen, minder pijn hadden en zich mentaal beter voelden. Ongeveer een kwart van de mensen die opiaten slikken, raakt eraan verslaafd; deze medicijnen waren verantwoordelijk voor 63 procent van alle sterfgevallen door een overdosis.

Raadpleeg altijd je arts wanneer je je medicatie wilt aanpassen.

Sci Adv, 2019; 5: eaax1569

Uit dezelfde categorie

Ashwaganda als geneesmiddel

Ashwaganda, een traditioneel Indiaas kruid, toont potentie in medisch gebruik, maar er is meer onderzoek nodig naar de efficiëntie en bijwerkingen.

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Minder slikken: hulp bij medicatie afbouwen

Patiënten in de psychiatrie zouden na een crisis hun medicatie moeten afbouwen naar een minimale dosis, om mogelijke schadelijke gevolgen en bijwerkingen te verminderen.1 Psychiater Remke van Staveren vertelde het NRC dat artsen vaak wel weten hoe ze medicatie moeten...

Het laatste nieuws