25-07-2008

Meditatie helpt bij hoge bloeddruk en diabetes

Hartpatiënten kunnen hun bloeddruk spectaculair doen dalen door eenvoudig te mediteren. De patiënten die daarvoor de op mantra gebaseerde transcendente meditatietechniek gebruikten, bleken ook hun insulineresistentie ermee te verminderen.
Reeds lang is bekend dat meditatie de bloeddruk kan laten dalen, maar het is voor het eerst dat uit onderzoek blijkt dat door meditatie ook het suiker- en insulinegehalte in het bloed lager kan worden. Tijdens de zestien weken durende behandeling bereikten de patiënten die mediteerden een significant betere bloeddrukverlaging zonder dat ze afvielen, anders gingen eten of andere medicijnen gingen gebruiken. In het onderzoek kregen 52 hartpatiënten meditatielessen en hun vooruitgang werd vergeleken met die van 51 niet mediterende vergelijkbare hartpatiënten. Uit de resultaten kon ook opgemaakt worden dat er waarschijnlijk een sterke band bestaat tussen de geest – vooral mentale stress – en verstoringen van het metabolisme waaronder hoge bloeddruk, zwaarlijvigheid geconcentreerd in de buik, hoog cholesterolgehalte en insulineresistentie5.
5Arch Intern Med, 2006; 166: 1218-1224
 

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws