De werking van farmaceutische producten is misschien vrij letterlijk vooral gebaseerd op onze gedachten.
Een placebo, of nepmedicijn, werkt vaak net zo goed als een pijnstiller ter bestrijding van pijn, en kan zelfs dezelfde fysieke veranderingen teweegbrengen in de gebieden van de hersenen die gerelateerd zijn aan pijnbeleving.
Als een placebo zulke diepgaande effecten kan hebben, kan het zijn dat de geest van een patiënt misschien net zoveel invloed heeft als een echt farmaceutisch medicijn; het zou dan de gemoedstoestand van de patiënt zijn die bepaalt of een pil, placebo of ander middel de beoogde werking heeft.
Wetenschappers bij Dartmouth College analyseerden MRI-gegevens van de hersenscans van 600 mensen die een placebo kregen, terwijl ze pijn hadden. De onderzoekers ontdekten dat er duidelijke en significante veranderingen optraden in hersengebieden die gerelateerd zijn aan pijn.
De onderzoekers zagen dat bij degenen die de meeste pijnverlichting meldden ook de grootste veranderingen optraden in pijn-gerelateerde hersengebieden, waaronder de thalamus en de basale ganglia. ‘De placebo kan van invloed zijn op wat je doet met de pijn; het verandert de hersencircuits’, aldus onderzoeker Tor Wager.
Bron: Nat Commun, 2021; 12: 1391