21-01-2021

Mariadistel tijdens de overgang

Hoewel de menopauze geen ziekte is, gaat deze levensfase vaak gepaard met verschillende lichamelijke klachten, waaronder opvliegers. Gebruik van mariadistel kan het aantal en de ernst van opvliegers verminderen.

Maar liefst 80 procent van de vrouwen ondervindt lichamelijk klachten in de periode rondom de menopauze. Vaak voorkomende klachten zijn opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, verminderd libido en hoofdpijn. Deze problemen ontstaan doordat de eierstokken geen hormonen, zoals oestrogeen, meer aanmaken. Vanuit de reguliere geneeskunde bestaat de behandeling uit hormonale therapie. Dit kan echter ernstige bijwerkingen geven en is daarom voor een aantal vrouwen geen optie. Onderzoek laat zien dat gebruik van kruiden mogelijk ondersteunend kan werken. Mariadistel is hiervan een voorbeeld.

Mariadistel vermindert opvliegers

Aan het onderzoek namen 80 vrouwen deel tussen de 40 en 60 jaar. Allen hadden minimaal een jaar geen menstruatie meer gehad en kampten met opvliegers. De deelneemsters werden verdeeld in twee groepen. Een groep gebruikte tweemaal daags 200 mg droogextract van mariadistel (gestandaardiseerd op silymarine en silybine). De andere groep kreeg een placebo. De vrouwen gebruikte gedurende 8 weken het supplement, of de placebo, en werden gedurende 12 weken gevolgd. Iedere vier weken werden hun menopauzale klachten uitgevraagd en werd gekeken naar mogelijke bijwerkingen.

Na drie maanden waren de opvliegers en de ernst van de opvliegers met 73 procent en 69 procent afgenomen bij de vrouwen die mariadistel hadden gebruikt. Voorafgaand aan de studie hadden de vrouwen gemiddeld 4,3 opvliegers per dag. Na twaalf weken waren dit nog maar 1,3 opvliegers per dag. De eerste duidelijke effecten van mariadistel waren al meetbaar na twee maanden gebruik. Bijwerkingen waren van milde en voorbijgaande aard. Een aantal vrouwen had last van darmklachten. De wetenschappers geven aan dat gebruik van mariadistel ingezet kan worden bij vrouwen met opvliegers. Aan de studie namen geen vrouwen deel met ernstige opvliegers. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of ook deze vrouwen baat kunnen hebben bij gebruik van mariadistel.

Bron: Wiley Online Library, Augustus 2020

 

Afbeelding van anncapictures via pixabay

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.