15-01-2020

Marathon lopen verjongt

Nieuw onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd suggereert dat wanneer u het in dit nieuwe jaar kan opbrengen om een marathon te gaan lopen dat verschillende gezondheidsvoordelen kan hebben.

Verstijving van de bloedvaten is een normaal verouderingsproces. Deze stijfheid verhoogt – zelfs bij afwezigheid van plaque in de slagaders – het risico op dementie en cardiovasculaire en nierziekten. Wanneer een patiënt aan hart-en vaatziekten lijdt, kan medicatie helpen, maar hart- en vaataandoeningen kunnen ook voorkomen bij gezonde individuën die zich hiervan niet bewust zijn.

De Engelse onderzoekers bestudeerden een cohort van 138 gezonde, marathonlopers die in 2016 en 2017 voor het eerst aan de marathon van Londen meededen. Ze onderzochten de deelnemers voordat zij met de trainingen startten en na de voltooiing van de marathon. Gemiddeld waren de deelnemers 37 jaar oud en 49% was mannelijk.
Uit de studie blijkt dat bij gezonde marathonlopers die voor de eerste keer deze afstand lopen, dit gepaard gaat met verlagingen van de bloeddruk en vermindering van verstijving van de vaten, vergelijkbaar met een verjonging van vier jaar in de vasculaire leeftijd. Het grootste voordeel hadden oudere, mannelijke marathonlopers met een hogere baseline bloeddruk die de marathon wat langzamer liepen.

Omkering verouderingsproces

De studie toont volgens de wetenschappers aan dat het mogelijk is om de gevolgen van veroudering van onze bloedvaten met loopoefeningen in slechts zes maanden om te keren.
Aan deze studie studie namen alleen gezonde deelnemers deel. Van mensen met hypertensie en stijvere slagaders kan worden verwacht dat ze een nog grotere cardiovasculaire respons hebben op het oefenschema, aldus de onderzoekers.

J Am Coll Cardiol. 2020 Jan 7;75(1):60-71

Uit dezelfde categorie

Gezondheidsvoordelen van de E-bike

Waarschijnlijk wist je al dat fietsen gezond is, maar hoe zit dat met een elektrisch fiets? Haal je daar dezelfde gezondheidsvoordelen uit? Dankzij de technische ontwikkeling en komst van verschillende typen E-bikes is de populariteit de afgelopen twintig jaar...

Immuunsysteem een boost door beweging

Kan je gezondheid wel een zetje gebruiken? Wellicht is het dan handig naar je slaap- en bewegingspatroon te kijken, aldus onderzoekers van de faculteit Gezondheidswetenschappen en Sport aan de Universiteit van Stirland in Engeland. [1] De onderzoekers bekeken de...

Vijf minuten wandelen kan je hart gezond houden

Elk half uur achter je computerscherm vandaan komen voor een wandeling van vijf minuten kan helpen om je hart gezond te houden. Deze korte pauzes zijn voldoende om de effecten van langdurig zitten tegen te gaan; ze verlagen de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk,...

Vijf minuten wandelen houdt je hart gezond

Als je elk half uur een wandeling van vijf minuten maakt, kan dat helpen om je hart gezond te houden. Deze korte pauzes zijn voldoende om de effecten van langdurig zitten tegen te gaan. Ze verlagen de bloedsuikerspiegel en bloeddruk, zeggen onderzoekers van het...

Yoga versterkt voordelen van andere sporten

Wat je ook doet aan sport, voeg daar ook yoga aan toe: dat versterkt de voordelen. Yoga versterkt de positieve effecten van de meeste soorten lichaamsbeweging en draagt bij aan de preventie van hart- en vaatziektes, zeggen onderzoekers van Cambridge Cardiac Care...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.