Manukahoning kan helpen bij medicijnresistente longinfecties

Bijen maken manukahoning van de nectar van Leptospermum-boomsoorten, die inheems zijn in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië. De bloemen van deze boomsoorten hebben suikers in hun nectar, die eenmaal omgezet in honing langzaam veranderen in methylglyoxaal (MGO). MGO staat bekend om zijn antimicrobiële eigenschappen.

Onderzoekers van de Aston Universiteit in Birmingham, Engeland hebben aangetoond dat manukahoning kan helpen bij de behandeling van longinfecties en dan met name bij cystic fibrosis (CF) oftewel taaislijmziekte.

Patiënten met CF zijn bijzonder kwetsbaar voor de bacterie Mycobacterium abscessus, een bacterie die in de verte verwant is aan tuberculose. De behandeling hiervan is nogal ingewikkeld, omdat de verschillende stammen allemaal resistent zijn tegen verschillende medicijnen. Vaak wordt amikacine gebruikt en amikacine kan, net als andere antibiotica, bijwerkingen geven. Het gaat dan vooral om aantasting van het gehoor en het evenwichtsorgaan. En zelfs hiervan is het succesvolle behandelingspercentage nog steeds hooguit 50 procent.

Het Britse onderzoeksteam testte verschillende concentraties van manukahoning. Zij namen hiertoe weefselmonsters van 16 patiënten met CF of bronchiëctasieën, een ander zeldzame, chronische longziekte. De stammen van M. abscessus waarmee zij de monsters vervolgens infecteerden, waren allemaal resistent tegen eerstelijns antibioticabehandelingen.

Manukahoning bleek in alle gevallen de M. abscessus te kunnen vernietigen. Honing als zodanig was wel effectiever dan geïsoleerde MGO. Dat suggereert volgens de onderzoekers dat er ook nog andere mechanismen spelen. Hiernaar willen zij verder onderzoek doen.

Het team testte ook het vernevelen van manukahoning om het effect op amikacine in beeld te brengen. Ze ontdekten dat de honing de hoeveelheid amikacine die nodig is voor een succesvolle behandeling drastisch verlaagde van 16 microgram per milliliter tot slechts 2 microgram per milliliter. Dat kan de bijwerkingen van het medicijn aanzienlijk verminderen en de kwaliteit van leven van veel patiënten met taaislijmziekte aanzienlijk te verbeteren.

Het team hoopt dat nu dat snel klinische proeven volgen. CF komt in Nederland voor bij zo’n 1.550 mensen. Jaarlijks worden er ongeveer 25 kinderen geboren met deze ziekte. Wereldwijd zijn er meer dan 100.000 mensen met CF en nog eens honderdduizenden met bronchiëctasieën die ook vatbaar zijn voor bacteriën. Voor hen kan zo’n krachtige behandeling niet snel genoeg komen.

Bron: www.microbiologyresearch.org

Uit dezelfde categorie

Zeegeluiden en ‘zeespray’ zijn heilzaam

Niet iedereen beseft het, maar er vindt wetenschappelijk onderzoek plaats naar de heilzame werking van zee en strand. Ook in Europa, onder meer onder de vlag van BlueHealth. Dit onderzoeksinitiatief werd opgestart in 2016 en kijkt vooral naar hoe waterrijke omgevingen...

Het laatste nieuws

Lekker en ook gezond: Champignon-gerstsoep

Heb je zin in iets hartigs? Neem dan een kom van deze goedgevulde champignon-gerstsoep. Het recept voor deze soep zit vol met gezonde en voedzame krachtpatsers. Voor 6 tot 8 porties  Ingrediënten: 1 grote gele ui, gehakt 2 wortels in plakjes 3 stengels bleekselderij...

Kauwgom kauwen tegen gaatjes

Gaatjes en tandvleesontsteking zijn veel voorkomende mondziektes. Suikervrije kauwgom kan gebruikt worden om deze ziektes te voorkomen. Ook kunnen er kruiden en middelen worden toegevoegd aan kauwgom om de mondgezondheid te verbeteren. Iraanse wetenschappers hebben...

Contact met natuur bevordert geluksgevoel

De Universiteit Twente gaat onderzoeken wat het effect op het welbevinden is als je dagelijks tijd in de natuur doorbrengt. Ze vraagt deelnemers aan het onderzoek om gedurende twee weken 10 keer een half uur in een natuur door te brengen. Doe je mee?1 Eigenlijk weten...