14-07-2008

Malaria: vitamine A en zink beschermen

Wie gaat reizen naar een werelddeel waar malaria een probleem is, doet er goed aan extra vitamine A en zink te slikken. Uit onderzoek is gebleken dat die twee effectief bescherming bieden tegen de ziekte. Dat is goed nieuws, ook voor diegenen die in gebieden leven waar malaria endemisch is. In het Afrika ten zuiden van de Sahara kost de ziekte bijvoorbeeld jaarlijks nog een miljoen levens.
De onderzoekers ontdekten de beschermende werking van die twee supplementen bij een onderzoek naar malaria bij kleine kinderen in Burkina Faso. De helft van de kinderen kreeg een placebo, de andere helft de supplementen. Binnen een halfjaar was het percentage kinderen met malaria onder diegenen met de supplementen met 34 procent gedaald. Het bleek zelfs te helpen bij kinderen die de ziekte reeds hadden. Kinderen die supplementen kregen, waren veel beter opgewassen tegen de symptomen en kregen minder koortsaanvallen.
Aangezien de meeste kinderen met de ziekte ondervoed waren, denken de onderzoekers dat de voedingssupplementen hun immuunsysteem een oppepper gaven1.
1Nutr J, 2008; 7: 7

Uit dezelfde categorie

Kruiden & kwaaltjes: Verkoudheid

Kwaaltjes, klachten en ziekten worden al sinds mensheugenis behandeld met geneeskrachtige kruiden en planten. Vanaf het ontstaan van de synthetische geneesmiddelenindustrie is dit niet meer vanzelfsprekend. Toch blijft die eeuwenoude kennis relevant voor de...

Het laatste nieuws