Wereldwijd lijden miljoenen mensen aan een obsessief-compulsieve stoornis. Deze aandoening heeft een grote impact op hun dagelijks leven.
Transcraniële magnetische stimulatie
Nieuw Israëlisch onderzoek schetst de contouren van een nieuwe behandelmethode voor patiënten met OCD die niet reageren op andere behandelmethoden. Gewoonlijk worden de symptomen van OCD bestreden met antidepressiva of psychotherapie. Niet iedereen is hiermee echter geholpen. Het onderzoeksteam van de universiteit in Tel Aviv ontdekte dat diepe transcraniële magnetische stimulatie (TMS) mogelijk een oplossing bieden wanneer andere behandelingen falen.
Confrontatie met neurose
TMS is een neurofysiologische techniek die uitgaat van elektromagnetische inductie. Een korte magneetpuls wekt een stroom in het brein, waardoor hersengebieden kunnen worden gestimuleerd. Deze TMS-methode is al eerder getest, maar de Israëlische onderzoekers zijn de eersten die hiermee ook de hersengebieden hebben weten te bereiken die te maken hebben met OCD.
De onderzoekers verdeelden de 99 deelnemers aan het onderzoek in twee groepen. Een groep kreeg een gefingeerde behandeling en op de andere groep werd TMS toegepast. De behandelingen duurden zes weken. Vijf minuten voor iedere behandelingen werden de deelnemers opzettelijk geconfronteerd met hun specifieke neurose. Iemand met smetvrees moest bijvoorbeeld een afvalbak oppakken.
Yale-Brown schaal
Om te meten of de stimulatie effect had, hebben de deelnemers vervolgens een vragenlijst ingevuld op basis van de Yale-Brown schaal. Specialisten gebruiken deze schaal vaak om de ernst van de symptomen en de reactie op een behandeling te kunnen bepalen. Een maand na beëindiging van de TMS-behandeling merkte 45,2 procent van de deelnemers verbetering. Van degenen die een gefingeerde behandeling hadden gekregen, meldde 17.8 procent verbetering.
Ongeveer een derde van het totaal aantal deelnemers zei ook hoofdpijnklachten te ervaren. Slechts twee deelnemers stopten vanwege deze klachten met de behandeling.