04-06-2020

Luister niet (altijd) naar je buuf

Mensen zijn sociale dieren. Meestal is dat prima, maar niet altijd. Een nieuw psychologisch experiment laat zien dat wanneer zich een gesimuleerde ‘ramp’ voordoet mensen groepsgewijs minder snel evacueren dan mensen die geïsoleerd in actie komen.

Burenberaad

Aan dit onderzoek deden 2.480 vrijwilligers verdeeld in 108 teams van verschillende groottes mee. Hun taak was eenvoudig: beslis wanneer je moet evacueren tijdens een ramp. Slechts één persoon in elke groep wist de ernst van de situatie. De rest moest uitzoeken wat er gaande was door te overleggen met de buren.

Passiviteit

De communicatie hielp weliswaar om onnodige verplaatsingen van de groep te verminderen, maar tegen het einde van het experiment stagneerden ook de wel noodzakelijke acties. Zelfs wanneer iemand in de groep wist dat de dreiging acuut was, was de groep als totaal minder geneigd om te evacueren.

Nepnieuws

Een deel hiervan heeft volgens de onderzoekers te maken met nepnieuws. Soms bereikten de feiten niet alle vrijwilligers en bij gebrek aan informatie begonnen mensen wat te verzinnen. En wanneer dit goed nieuws was, waren de onwetende groepsgenoten sneller geneigd om dit te geloven. Sociale netwerken functioneren dus niet wanneer het gaat om ongemakkelijke waarheden die mensen liever negeren, aldus de onderzoekers. Zelfs in denkbeeldige omstandigheden, met gesimuleerde sociale en financiële consequenties, lijken mensen de voorkeur te geven aan een status quo. Misschien is dat omdat we te bang zijn om te handelen of misschien zijn mensen in groepen optimistischer. In elk geval kan de moderne communicatietechnologie gevaarlijk en misleidend zijn waardoor mensen volgens de onderzoekers passief worden in een crisissituatie.

Collectief gerustgesteld

Hoewel de resultaten van dit soort experimenten zich niet direct naar de echte wereld laten vertalen, suggereren de uitkomsten wel dat communicatie mensen in gevaar kan brengen wanneer ze geconfronteerd worden met een dreiging. De collectieve geruststelling overheerst het individuele gevoel van acute dreiging. Gelet op de wereldwijde pandemie en de huidige klimaatcrisis is het wellicht goed om deze menselijke tekortkoming in het achterhoofd te houden.

Bron: Royal Society. 2020 May; 467 (2237)

Uit dezelfde categorie

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Leefstijl in de psychiatrie

Onlangs plaatste www.gzpsychologie.nl een artikel waarin psychiater en mindfulness trainer Mischa Selis vertelde over haar zienswijze.1 Zij pleit voor meer aandacht voor leefstijl en somatiek in de psychiatrie, waarbij somatiek de medische discipline is rondom het...

Ga zingen na een beroerte

Ken je iemand die een beroerte heeft gehad, raad diegene dan aan te gaan zingen: dat zal helpen bij het herstel. Zingen helpt bij beroertepatiënten tegen afasie: de aantasting van het spraak- en schrijfvermogen en van het begrijpen van wat er wordt gezegd. Een...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.