07-07-2019

Linolzuur en mannelijke nakomelingen

Het omega-6 vetzuur linolzuur komt in een gemiddelde Westerse voeding in overschot voor. Het vetzuur blijkt in grote hoeveelheid niet alleen ontstekingsbevorderend te werken, maar ook invloed te hebben op de hoeveelheid mannelijke nakomelingen die geboren worden.

Linolzuur is een essentieel, onverzadigd vetzuur. Het lichaam kan zelf geen linolzuur aanmaken en we zullen het daarom uit onze voeding moeten halen. Een goede balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren is hierbij echter van belang. Het binnen krijgen van te veel omega-6 vetzuren leidt in het lichaam tot de omzetting in het ontstekingsbevorderende arachidonzuur. Het gemiddelde Westerse voedingspatroon bevat een overschot aan omega-6 vetzuren ten opzichte van omega-3 vetzuren. Hierdoor is het lichaam ontstekingsgevoeliger. Er blijken echter nog andere processen verstoord te worden door een overschot aan linolzuur. Australische wetenschappers hebben door middel van een onderzoek in ratten aangetoond dat het eten van te veel linolzuur leidt tot een vermindering van het aantal mannelijke nakomelingen.

Minder mannen

Achttien vrouwelijke ratten werden in twee groepen verdeeld. Een groep kreeg het controle-dieet, waarin de verhouding omega-6:omega-3 vier bedroeg. De andere groep kreeg een dieet dat rijk was aan linolzuur, met een omega-6/omega-3 ratio van twintig. Zowel het bloed en de organen van de moeders en de nakomelingen werden onderzocht op verschillende parameters, waaronder ontstekingen en vetsamenstelling. Het lichaamsgewicht en het gewicht van de organen was niet verschillend tussen de twee groepen. De vetzuursamenstelling in het bloed was dat echter wel. Ook de ontstekingswaarden waren verhoogd in de linolzuurgroep. Het meest opvallend was echter dat onder de ratten die een overschot aan linolzuur geconsumeerd hadden, zich beduidend minder mannelijke nakomelingen bevonden. De wetenschappers vermoedden dat de verhoogde ontstekingsgraad van invloed is op het aantal mannelijke nakomelingen dat geboren wordt. Vervolgonderzoek moet nu aantonen of dit effect ook optreedt bij mensen.

Bron: J Physiol, 2019: 597(13): 3349–3361

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws