09-06-2010

Lijnzaad even cholesterolverlagend als medicijn

Dagelijks een paar eetlepels lijnzaad kan even effectief zijn als een krachtige cholesterolverlager, zo blijkt uit een nieuw onderzoek.

Lijnzaad is het zaad van vlas en bevat veel omega-3-vetzuren en lignanen, een soort fyto-oestrogenen. Het bleek in slechts drie maanden het cholesterol met 10 procent te kunnen verlagen bij mannelijke proefpersonen. Geneesmiddelen voor dit doel bereiken meestal een verlaging van 10 tot 20 procent, maar vaak met bijwerkingen. In het onderzoek namen 90 mannen met een verhoogd cholesterol drie maanden lang dagelijks 150 mg (equivalent van drie eetlepels) lijnzaad-lignanen in tabletvorm. Zijn dergelijke tabletten niet verkrijgbaar dan volstaat het om gebroken lijnzaad te strooien op yoghurt of ander voedsel, of toe te voegen aan zelfgebakken brood of cake. Vreemd genoeg had lijnzaad geen effect op het cholesterolgehalte bij vrouwen.

De onderzoekers, van de Iowa State University, denken dat de lignanen het werkzame ingrediënt van lijnzaad vormen. In eerdere onderzoeken is daarvan al aangetoond dat ze een beschermend effect op het hart hebben.

Bron: Presentatie op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Nutrition, satellietsessie bij Experimentele Biologie, 24-28 april 2010, Anaheim, Californië.

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws