10-01-2018

Light frisdranken verhogen het risico op dementie en een beroerte

In de huidige maatschappij wordt steeds vaker voor light dranken gekozen, calorievrije dranken waar zich zoetstoffen in bevinden zoals aspartaam en sacharine. Ondanks dat allang bewezen is dat calorievrije dranken met zoetstoffen overgewicht niet tegen kunnen gaan, blijft het gebruik op deze producten toch te stijgen. Nu stelt een grootschalig onderzoek dat het regelmatig drinken van kunstmatig gezoete frisdranken het risico op een beroerte en Alzheimer kan verdrievoudigen.

Toch niet veilig

Calorievrije frisdranken worden gepromoot als ‘veilig.’ Het blijkt echter dat deze dranken het risico op onder andere obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes substantieel verhogen. Ook hebben deze dranken tot gevolg dat zij op den duur de suikkerreceptoren overbelasten en veranderen, met als gevolg dat er een hogere drang naar zoet ontstaat en voeding dat van nature zoet is, niet meer smaakt.

Eén glas per dag is te veel

Het drinken van kunstmatig gezoete frisdranken blijkt nog meer risico’s met zich mee te brengen dan alleen obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes. Namelijk een beroerte, dementie en Alzheimer. Dit blijkt uit een grootschalige studie, uitgevoerd over tien jaar. Voor deze studie werden de dieetgewoonten van 4.000 deelnemers onderzocht. Vervolgens werd gekeken naar de gezondheidstoestand. Wanneer één kunstmatig gezoete frisdrank per dag werd gedronken, was de kans op het ontwikkelen van Alzheimer al 2,9 maal hoger in vergelijking met mensen die zelden voor frisdrank kozen. Voor een beroerte was deze kans drie keer zo hoog. Het risico op deze ziekten neemt toe met de tijd en wanneer er meer van wordt genuttigd.

Bron: Stroke

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws