29-05-2020

Lichaamsbeweging die slecht is voor het hart 

Voor het behoud van een gezond hart is niet alle lichaamsbeweging even gezond. Volgens een nieuw onderzoek zou het tillen van zware lasten op het werk slecht zijn voor hart en vaten, terwijl intensief sporten een positief effect zou hebben.  

Dit schijnt te maken te hebben met de manier waarop verschillende soorten beweging ons hartritme beïnvloeden. Een abnormaal ritme wijst op een probleem met de aderwanden, wat vervolgens kan leiden tot een cardiovasculaire ziekte. 

Het is een nieuwe manier van kijken naar hartziekten, aldus wetenschappers van de universiteit van Parijs en INSERM in Frankrijk, die wilden nagaan wat voor invloed verschillende activiteiten hebben op het hartritme. Ons wordt wel gezegd dat alle vormen van beweging goed zijn voor het hart, maar de INSERM-onderzoekers waren daar niet zo zeker van. Zij volgden tien jaar lang de hartgezondheid en verschillende soorten activiteiten van 10.000 vrijwilligers om het uit te zoeken. 

De deelnemers vulden regelmatig vragenlijsten in waarop zij hun bewegingsactiviteiten bijhielden in de vrije tijd, zoals sporten en tuinieren, en op het werk. Ook werd de gezondheid van hun aderen gecontroleerd. Hoewel beweging op het werk over het algemeen gezond is voor het hart, is het tillen van zware lasten dat niet, zo ontdekten de wetenschappers. Intensief sporten is het best voor het behoud van een gezond hart.  

Hypertension, 2019; 74: 1476–83 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws