Leverkanker mogelijk op termijn te behandelen met histotripsie

Vorige week berichtten wij over een nieuwe behandeling met geluidsgolven om nierstenen te verpulveren. Maar daarmee zijn de mogelijkheden van geluid nog niet uitgeput.

Wetenschappers  van de Universiteit van Michigan zijn erin geslaagd om tot 75 procent van het volume van een levertumor bij ratten te vernietigen met behulp van gerichte geluidsgolven. De behandeling, genaamd histotripsie, lijkt ook het immuunsysteem van de ratten te stimuleren om de rest op te ruimen. Voor deze studie werden 25 laboratoriumratten gebruikt.

Bij 80 procent van de dieren leek de kanker te zijn vernietigd, zonder tekenen van terugval in de drie maanden dat ze werden gecontroleerd, aldus de onderzoekers.

Histotripsie werkt door ultrasone cavitatie en is vergelijkbaar met de methode die bij behandelingen voor gewichtsverlies wordt gebruikt om vetcellen niet-invasief af te breken. De hoogfrequente geluidsgolven worden gericht op het te behandelen gebied; de trillingen genereren daar microbubbeltjes en wanneer de bubbels barsten, wordt het weefsel verstoord en dat deel van de tumor vernietigd.

Vaak is het echter niet mogelijk om de hele tumor aan te pakken, aldus de onderzoekers. De manier waarop de tumorcellen zijn gepositioneerd, hun grootte en hun stadium kunnen allemaal van invloed zijn op de vraag of het veilig is om histotripsie op de hele tumor te gebruiken. Maar zelfs een gedeeltelijke behandeling resulteerde in volledige regressie bij 81 procent van de behandelde ratten, terwijl 100 procent van de controleratten progressie van de tumor vertoonde.

De behandeling wordt momenteel getest bij mensen met leverkanker. Toekomstige studies zullen de veiligheid, werkzaamheid en biologische effecten van histotripsie verder moeten onderzoeken, voordat het een reguliere behandeling kan worden.

Bron: Cancers 2022, 14(7), 1612

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws