03-02-2022

Levende cellen in moedermelk identificeren borstkankerrisico

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge stuitten op levende cellen in menselijk moedermelk die het in de toekomst gemakkelijker maken om vrouwen te identificeren die risico lopen op het ontwikkelen van borstkanker.

Borstweefsel is weefsel dat aan verandering onderhevig is, vooral in puberteit, zwangerschap, tijdens borstvoeding en door veroudering. Eerder onderzoek toonde al verbanden aan tussen deze veranderingen en het risico op kanker.

Voorheen waren onderzoekers in de veronderstelling dat de cellen in de moedermelk ‘dood of stervend’ waren. Deze nieuwe studie laat echter zien dat van melk afgeleide epitheelcellen levensvatbaar zijn en dat ze ook in vitro kunnen overleven, vergelijkbaar met cellen geïsoleerd uit menselijk borstweefsel.

Het team verzamelde in totaal 110.744 monsters van 9 vrijwilligers die borstvoeding gaven en borstweefsel van 7 niet-melkgevende vrouwen, geschonken na een esthetische borstverkleining. De verschillen tussen de melkgevende en niet-melkgevende borstklieren kunnen aanwijzingen geven over waarom sommige vrouwen later in hun leven borstkanker ontwikkelen.

De onderzoekers hopen dat de ontdekking van de levende cellen toekomstige studies naar de vroege stadia van borstkanker vergemakkelijkt. Borstcellen uit moedermelk zijn immers eenvoudiger en op een minder invasieve verkrijgbaar dan borstweefselmonsters.

Bron: Nat Commun, 2022: 13; 562

 

 

 

Uit dezelfde categorie

Goed ouder worden

We worden geboren, we groeien op en tot aan ons 40e zijn we fysiek sterk. Dan begint de veroudering van het lichaam. Onze vitaliteit neemt af en het lichaam wordt stijver en pijnlijker. Dit is hoe onze lichamelijke ontwikkeling loopt en daar hebben we niet veel...

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...