27-02-2018

Leukemie en de belangrijke rol van vitamine C

Vitamine C speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van leukemie en andere vormen van bloedkanker, zo blijkt uit twee recente studies.

Een team van onderzoekers ontdekte dat vitamine C zich opstapelt in de stamcellen in het beenmerg en de ontwikkeling van leukemie kan onderdrukken. Bovendien communiceert vitamine C met defecte stamcellen in het beenmerg en stopt zo het ontwikkelen en veroorzaken van bloedkanker.

Stamcellen hebben grote hoeveelheden vitamine C nodig om goed te functioneren, wat zou kunnen verklaren waarom kankerpatiënten vaak lage vitamine C-waarden hebben, zeggen onderzoekers van het Southwestern Medisch Centrum van de Universiteit van Texas.

Stamcellen in het beenmerg worden hyperactief en vermenigvuldigen zich meer dan noodzakelijk als ze niet voldoende ascorbaat (vitamine C) bevatten, wat op zijn beurt de kans op leukemie doet toenemen. Oudere patiënten kunnen een voorstadium van een oncologische aandoening ontwikkelen, klonale hematopoiese genoemd, wat ook een vroege fase van leukemie kan zijn.

Onderzoekers van de New York University School of Medicine onderzochten eveneens welke rol vitamine C speelt bij het voeden van stamcellen in het beenmerg. Ze ontdekten dat de specifieke rol van vitamine C eruit bestaat dat de vitamine zich richt op het rijpen en afsterven van beschadigde cellen. Zonder de benodigde hoeveelheden vitamine C ontwikkelen deze cellen zich verder totdat ze uiteindelijk bloedkanker veroorzaken.

De onderzoekers schatten dat ongeveer 2,5 procent van alle kankerpatiënten gemuteerde stamcellen hebben die niet het signaal kregen dat ze moesten afsterven doordat ze tekort aan vitamine C hebben.

Bron: UT study: Nature, 2017 Aug 21, doi: 10.1038/nature23876; NYU study: Cell, 2017; 170: 1079–95
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.