12-02-2020

Letsel door medicijnen bij ongeveer 12% van de patiënten

Geneeskunde is een gevaarlijke zaak. Ongeveer 6 procent van alle patiënten loopt letsel op – sommige mensen overlijden zelfs – door een vermijdbare fout, vaak naar aanleiding van een voorgeschreven recept of behandeling.

Ongeveer evenveel mensen ondervinden schade als gevolg van correct voorgeschreven medicatie of behandelingen, wat erop wijst dat 12 procent van alle patiënten schade ondervindt van een medicijn of procedure – en dat cijfer is wellicht nog hoger, want bijwerkingen en ongunstige reacties worden ernstig ondergerapporteerd door artsen.

Schade door fouten leidde bij 12 procent van de patiënten tot overlijden of ernstige complicaties. Verkeerd voorgeschreven medicijnen en andere foute behandelingen waren verantwoordelijk voor de helft daarvan en de meeste fouten vonden plaats in ziekenhuizen en op intensivecareafdelingen.

Onderzoekers van het NIHR Greater Manchester Patient Safety Translational Research Centre in Groot-Brittannië ontdekten de omvang van het probleem toen zij 70 onderzoeken met 337.000 patiënten doornamen. Meer dan 28.000 van deze patiënten hadden letsel opgelopen en 15.000 van de gevallen hadden voorkomen kunnen worden.

Volgens onderzoekers van de London School of Economics, die de bevindingen evalueerden, is schade ‘wijdverspreid in alle gezondheidssystemen’, en veel daarvan is mogelijk vermijdbaar.

BMJ. 2019 Jul 17;366:l4185.

Uit dezelfde categorie

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Het laatste nieuws

Voedingsinterventie verlicht prikkelbare darm

Zweedse onderzoekers vergeleken drie behandelingen bij mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS): een dieet zonder ‘snelle koolhydraten’, een koolhydraatarm en eiwit- en vetrijk dieet, en een medicamenteuze behandeling.1 Klachten namen in alle drie de groepen af,...

Livemuziek helpt het herstel na een operatie

Livemuziek aan het bed van een patiënt na een operatie in het ziekenhuis vermindert de pijn. Bovendien zorgt het voor minder angst en verbetert het algemeen welbevinden. Dit blijkt uit onderzoek op de chirurgische afdeling van het UMC Groningen onder 35...