29-09-2022

Less is more

Dagelijks slechts 30 minuten sociale media-tijd vervangen door fysieke activiteit, zelfs al doe je dat maar korte tijd, maakt je gelukkiger volgens een nieuwe Duitse studie.

Een team van het Mental Health Research and Treatment Center aan de Universiteit in Bochum meldde onlangs dat vrijwilligers die sociale media vervingen door lichaamsbeweging zich meer tevreden, minder depressief en minder gestrest voelden door de Covid-19-pandemie dan degenen die deelnamen aan een controlegroep. Het experiment liep slechts twee weken, maar de positieve effecten hielden tot zes maanden daarna aan.

De onderzoekers rekruteerden 642 vrijwilligers en deelden ze willekeurig in in vier groepen van ongeveer gelijke grootte. De eerste groep verminderde hun dagelijks gebruik van sociale media met 30 minuten. De tweede groep verhoogde de fysieke activiteit met 30 minuten per dag, maar bleef de sociale media gewoon gebruiken. De derde groep combineerde beide, waardoor de tijd op sociale media werd verminderd en de fysieke activiteit toenam. Eén controlegroep veranderde niets.

De deelnemers werden ondervraagd voor en tijdens het onderzoek én gedurende zes maanden daarna. Het gevoel van welzijn bleek met name toe te nemen door een afname van sociale media en tegelijkertijd meer bewegen. Uiteindelijk brachten alle deelnemers in de niet-controlegroepen minder tijd door op sociale media. Zes maanden na de interventie hield de combinatiegroep zich elke week een uur en 39 minuten langer bezig met fysieke activiteit dan daarvoor. De positieve invloed op de geestelijke gezondheid bleef gedurende de gehele follow-upperiode bestaan.

De onderzoekers willen met deze studie manieren vinden hoe het psychisch welzijn van mensen te bevorderen, zeker nu Covid-19 mogelijk een steeds terugkerend verschijnsel zal zijn.

Bron: springer.com

Uit dezelfde categorie

Verband tussen slaap en metabolisme

Wetenschappers bekeken metingen van slaapritme om de dieperliggende oorzaken van diabetes te achterhalen. Amerikaanse psychologen van de Universiteit van Berkeley onderzochten de invloed van de hersenen op het metabolisme tijdens de NREM-slaapfase. Ze stelden vast dat...

Tegenslagen veranderen de hersenen

Het meemaken van tegenslagen verandert blijvend het functioneren van de hersenen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Tijdens het onderzoek werd zelfs een mogelijk voorspellende waarde ontdekt voor het ontwikkelen van psychiatrische aandoeningen....

Mindfulness training onderzocht

Een nieuwe studie van de Universiteit van Cambridge in het Verenigd Koninkrijk heeft de effectiviteit van op mindfulness gebaseerde interventies voor de behandeling van mensen die lijden aan psychische problemen onderzocht.1 Het aanbod aan interventies om...

Het laatste nieuws