26-01-2024

Lekker en ook gezond: Tortellini met ricotta, pompoen en salieboter

Met de toevoeging van de juiste kruiden worden voedzame gerechten lekker én ook gezond. De tortellini met ricotta, pompoen en salieboter van sterrenchef Joris Bijdendijk is hiervan een vingerlikkend goed voorbeeld.

 Ingrediënten (voor 4 personen, grote porties):

 • Voor het pastadeeg
 • 400 gram typo 00-bloem
 • 4 eieren
 • 1 eetlepel water (optioneel)

Voor de tortellinivulling

 • 400 gram ricotta
 • geraspte schil van 1 biologische citroen
 • fijn zeezout en versgemalen
 • zwarte peper

Voor de pompoen en salieboter

 • 250 gram boter
 • ½ flespompoen (ca. 500 gram), geschild, zaden verwijderd en in kleine blokjes
 • 1 bosje (ca. 80 gram) salie, alleen de blaadjes
 • geraspte schil en het sap van 1 biologische citroen
 • fijn zeezout en versgemalen
 • zwarte peper

Benodigdheden:
Pastamachine of deegroller
Schuimspaan

Bereiding:

 1. Begin met het maken van het pastadeeg. Maak van de bloem een bergje en schep er met een lepel een krater uit, zoals bij een vulkaan. Houd de bloem die je hebt opgeschept apart. Breek de eieren in de kuil en maak met je vinger de dooiers kapot.
 2. Meng vanuit het midden steeds meer bloem door de eieren tot alle bloem is opgenomen, zorg dat je de rand van de ‘vulkaan’ niet breekt, dan loopt heel je aanrecht onder het ei. Nu heb je een wat geel pastadeeg, een beetje elastisch en niet te droog. Als het wél te droog is, kun je het water toevoegen. Is het te nat, dan kun je de rest van de bloem toevoegen die je apart hebt gehouden. Het deeg moet uitrekbaar zijn zonder dat het breekt.
 3. Kneed het deeg nog 10 minuten. Duw met je handpalm het deeg uit en sla het weer terug zonder het te breken. Laat het deeg 30 minuten afgedekt met vershoudfolie in de koelkast rusten. Rol het deeg uit met een pastamachine of met een deegroller. Als je een pastamachine gebruikt, verdeel het deeg dan in 4 delen en maak een rechthoekige vorm van min of meer 1 centimeter dik, dat zal helpen om een meer gelijkmatige vorm te krijgen wanneer het uit de machine komt. Begin met het grotere formaat (dat is meestal het hoogste cijfer op het tandwiel) van de machine en verklein elke keer dat je het deeg door de machine haalt de maat een slag. Je hebt nu mooie lange pastavellen. Snijd ze in stukken van 10 bij 10 centimeter.
 4. Breng in een kom de ricotta op smaak met de citroenrasp, zout en peper. Leg met een lepel de vulling in het midden van de pastavellen. Vouw één hoek naar de schuin tegenoverliggende hoek, je hebt nu een driehoek. Leg de lange zijde van de driehoek naar je toe met de punt naar voren. Vouw nu de punt naar binnen, naar je toe. Vouw de buitenste punten naar elkaar en druk deze aan. Je hebt nu een tortellino gemaakt. Als je er meer dan één maakt heb je tortellini.
 5. Smelt de boter in een pan en gaar de pompoenblokjes hierin. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de salie toe en laat de boter bruin worden. Blus af met het citroensap.
 6. Kook intussen de tortellini in een pan met gezouten water in ongeveer 3 minuten gaar.
 7. Schep met een schuimspaan de tortellini uit het pastawater en voeg ze met aanhangend kookvocht toe aan de botersaus. Maak af met de citroenrasp, zout en peper.

 

Eet smakelijk!

 Dit recept verscheen in een eerdere editie van Medisch Dossier, en is afkomstig uit het boek Plantkracht van Wouter en Joris Bijdendijk. Wouter beschrijft in dit boek zo’n dertig planten paddenstoelen die onze gezondheid ondersteunen. Bij iedere soort verzorgt Joris twee vegetarische recepten.

Je bestelt het boek hier in de webshop.

Op dit woord een link naar Plantkracht in onze webshop.

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws