21-03-2024

Lekker en ook gezond: Kokosyoghurt

Kokosyoghurt kun je voor flink wat euro’s kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar is ook eenvoudig zelf te maken. Met dit recept behoort het ook nog eens tot de voedingsmiddelen die kunnen helpen je gezondheid drastisch te verbeteren.

 Voor 2 tot 3 personen

 Ingrediënten

  • 1 Bisfenol A (BPA)-vrij blik volvette kokosmelk, 400 ml
  • 1 el biologisch gefermenteerd kokoswater, probiotica kefir of 1 capsule andere probiotica
  • ½ tl biologisch kaneelpoeder

Bereiding

1 Voor een dikkere yoghurt doet u het blik kokosmelk minimaal drie uur in de diepvriezer (zonder het te schudden) totdat de room aan de bovenkant van het blik komt. Gebruik dan alleen de room, en niet het water in het onderste deel van het blik. Als u liever een dunnere yoghurt heeft, gebruikt u het hele blik kokosmelk met water en al. De hoeveelheid yoghurt die u verkrijgt is de hoeveelheid kokosmelk die u gebruikt. Als u een heel blik van 400 ml gebruikt, krijgt u 400 ml yoghurt.

2 Doe de kokosmelk, of alleen de room als u dat verkiest, in een gesteriliseerde glazen pot met ofwel de eetlepel kefir of de inhoud van de probiotica capsule. Als u de probiotica capsule gebruikt, opent u ze en doet u het poeder erbij. Meng dit met een plastic of metalen lepel.

3 Zet de dichte pot yoghurt in de oven met het licht aan. Zet de OVEN NIET AAN. Doe alleen de ovendeur dicht en doe het licht aan. In een gesloten oven met het licht aan zal de temperatuur constant ongeveer 40° tot 45° C zijn, de perfecte temperatuur om de kokosmelk te laten groeien. Hoe langer ze staat, des te yoghurtachtiger zal ze worden. Ik laat de mijne er 24 uur in.

4 Normaal gesproken gebruikt u warme melk van 45° C, maar ik kies voor een sneller bereidingsproces. Het is niet noodzakelijk om de melk of kokosmelk op te warmen alvorens haar te laten fermenteren.

5 De yoghurt kan waterig blijven. Als dat zo is, zet u hem een paar uur in de koelkast om dikker te laten worden.

6 Bestrooi met kaneel alvorens de kokosyoghurt te eten.

Eet smakelijk!

 Dit recept verscheen in een eerdere editie van Medisch Dossier in een artikel over het Body Belief dieetplan van acupuncturist en kruidengeneeskundige Aimee Raupp. Met haar dieetplan kun je uitzoeken welke voedingsmiddelen auto-immuunziekten en een leaky gut doen oplaaien en krijg je recepten die hier verandering in brengen.

 

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...

Lekker en ook gezond: De gigantische antikankersalade

Toen de 26-jarige Chris Wark van zijn artsen te horen kreeg dat hij een jaar chemo nodig had, besloot hij zijn dieet op te schonen. Dit recept voor zijn ‘gigantische antikankersalade’ is een van de maaltijden die hij voortaan wel at.  Ingrediënten: Bladgroenten (bijv....

Het laatste nieuws

Patiëntervaringen met psychedelica

Psychedelica, hallucinogene drugs, kunnen een breed scala aan effecten veroorzaken. En zowel schade als genezing. Psychedelica kunnen namelijk worden gebruikt als behandeling voor psychische stoornissen. De afgelopen jaren is klinisch onderzoek naar psychedelische...

Lekker en ook gezond: Groene frittata

Dit recept voor een groene frittata past perfect binnen een dieet waarbij je voorverpakte en geraffineerde voedingsmiddelen achterwege laat. Goed voor je gezondheid én goed voor je gebit!  Voor 2 à 3 personen  Ingrediënten: 3 bosuien 2 courgettes 1 bosje babyspinazie...