12-01-2024

Lekker en ook gezond: Gefermenteerde rode bietjes

Ben je op zoek naar een lekkere en gezonde toevoeging voor je maaltijden? Dit recept voor gefermenteerde rode bietjes is een geweldige topping voor op salades, maar ook lekker voor op tafel tijdens lunch of diner. Je darmen zullen je dankbaar zijn!

Benodigdheden:

Glazen pot (1 liter inhoud)

Stevig plastic diepvrieszakje (of een zuurkoolsteen)

Ingrediënten:

500 gram biologische rode bietjes

500 ml 2,5 procent zoutoplossing (12,5 g zeezout opgelost in 500 ml water)

Bereiding:

  1. Schil de bietjes en snijd ze in blokjes.
  2. Stop de bietjes in de glazen pot en schenk de zoutoplossing erbij tot de bietjes net onder water staan.
  3. Vul het diepvrieszakje met zoutwater en leg deze op de bietjes om ze onder water te houden. Je kunt hiervoor ook een zuurkoolsteen gebruiken.
  4. Doe de deksel losjes op de glazen pot.
  5. Laat de pot minimaal twee dagen bij kamertemperatuur fermenteren. Proef na twee dagen of je de smaak goed vindt en laat zo nodig langer staan. Hoe langer je de bietjes laat staan, hoe zuurder ze worden.
  6. Als je tevreden bent over het resultaat kun je de fermentatie stoppen door de pot in de koelkast te bewaren.

Eet smakelijk!

Dit recept verscheen in een eerdere editie van Medisch Dossier en is samengesteld door natuurgeneeskundige en darmtherapeut Cindy de Waard. Door het fermentatieproces zijn de bietjes ideaal als bijgerecht waar jouw darmflora gelukkig van wordt. Bovendien kun je ook het fermentatievocht dat overblijft drinken, dit is een probiotisch drankje dat ze in Rusland kvass noemen.

 

Uit dezelfde categorie

Lekker en ook gezond: Romige groentebowl met cashewnoten

De manier waarop eten wordt bereid heeft veel invloed op de gezondheid ervan. Zo kunnen er bij bepaalde kooktechnieken ongezonde verbindingen ontstaan. Bij dit recept voor een romige groentebowl hoef je daar niet bang voor te zijn. Lekker én ook gezond!  Ingrediënten...

Het laatste nieuws