Leefstijlbehandeling diabetes vergoed vanuit basispakket

De stichting Voeding Leeft meldt dat het leefstijlprogramma Keer Diabetes2 Om breder beschikbaar wordt in 2024.1 Diabetes type 2 is wereldwijd een van de meest voorkomende chronische ziekten. Vaak wordt het alleen behandeld met bloedsuikerverlagende medicijnen. Inzetten op leefstijlverandering blijkt echter een gezondere en duurzamere oplossing.

Volgens tijdschrift The Lancet zullen naar schatting 1,3 miljard mensen in 2050 diabetes type 2 hebben.2 Dat is twee keer zo veel als nu. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat leefstijl een grote rol speelt bij zowel het ontstaan als het verloop van de ziekte.

Het tij keren

Volgens Barbara Kerstens, directeur bij Voeding Leeft, is alleen inzetten op medicatie daarom niet voldoende. De oorzaak, een ongezonde leefstijl, wordt op die manier niet aangepakt. ‘Op den duur [is] vaak meer medicatie nodig,’ zegt ze. ‘Dit is geen duurzame oplossing. Aanpak van een ongezonde leefstijl is dat wel.’ Om het tij in Nederland te keren ontwikkelde Voeding Leeft het leefstijltraject Keer Diabetes2 Om. Dit programma is gericht op duurzame leefstijlaanpassing en gedragsverandering. Het wordt gesteund door het RIVM en het Diabetes Fonds.

Succesvol programma

Keer Diabetes2 Om kent twee trajecten. Allereerst een digitaal programma, voor mensen met prediabetes of diabetes type 2 die geen medicatie gebruiken, of alleen het medicijn metformine. Metformine remt de aanmaak van suiker in de lever, waardoor de bloedsuiker niet te hoog oploopt.3 Het andere programma is een fysiek programma, voor mensen met diabetes type 2 die meer diabetesmedicatie gebruiken dan alleen metformine. Bij inschrijving beoordeelt een medisch team welk programma het meest geschikt is voor de deelnemer. Mensen die het leefstijltraject volgen leren wat voor hen werkt als het gaat om eten, bewegen, ontspannen en slapen. Sinds 2014 hebben 5000 mensen het traject gevolgd. In een groep en onder begeleiding van een deskundig team vielen de deelnemers gemiddeld 7 kg af en verbeterde hun levenskwaliteit aanzienlijk. Daarnaast kon 67% van de deelnemers minder diabetesmedicatie gaan gebruiken en is 28% volledig gestopt.

Beschikbaar voor iedereen

Het Keer Diabetes2 Om-programma was tot nu toe niet voor iedereen beschikbaar, omdat het niet altijd, of slechts deels, werd vergoed vanuit de zorgverzekering. Het goede nieuws is dat dit gaat veranderen vanaf 1 januari 2024. Leefstijlbehandeling voor diabetes type 2 wordt dan voor iedere verzekerde vergoed uit het basispakket.

Bronnen:

1 https://voedingleeft.nl/keer-diabetes-om
2 https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(23)01296-5/fulltext https://doi.org/10.1016/S0140-6736(23)01296-5
3 https://www.thuisarts.nl/diabetes-type-2/ik-gebruik-medicijnen-bij-diabetes-type-2

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws