Geschat wordt dat meer dan 2,1 miljard volwassenen overgewicht hebben waardoor zij een grotere kans hebben op aandoeningen als diabetes en hoge bloeddruk. Sommige studies suggereren dat de inname van calorieën later op de dag resulteert in obesitas en een verstoorde stofwisseling.
Zo is onlangs een kleine studie gepubliceerd in Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Hieruit blijkt dat laat eten inderdaad kan resulteren in gewichtstoename en een hogere bloedsuikerspiegel.
De onderzoekers bestudeerden 20 gezonde vrijwilligers (10 mannen en 10 vrouwen) om te zien wat het effect was van een diner om 22.00 uur in vergelijking met eten om 18.00 uur. De vrijwilligers gingen allemaal om 23.00 uur naar bed. De onderzoekers ontdekten dat de bloedsuikerspiegel hoger was en de vetverbranding minder onder de deelnemers met het latere diner, zelfs wanneer zij exact dezelfde maaltijd aten als de deelnemers die vroeger aten.
Volgens de onderzoekers varieert het effect van laat eten sterk tussen mensen en hangt dit ook af van hun gebruikelijke bedtijd. Sommige mensen zijn misschien gevoeliger voor laat eten dan anderen. Als de metabole effecten van laat eten chronisch worden, kan dit leiden tot bijvoorbeeld diabetes of obesitas.
Dit is niet de eerste studie die de effecten van laat eten laat zien, maar het is wel een van de meest gedetailleerde. Deelnemers droegen activiteitentrackers, hun bloed werd tijdens een verblijf in een laboratorium elk uur afgenomen, zij ondergingen slaapstudies en lichaamsvetscans, en aten voedsel met niet-doorstraalde etiketten, zodat de snelheid van vetverbranding (oxidatie) kon worden bepaald.
De onderzoekers willen nog meer experimenten doen om te zien of deze effecten ook na verloop van tijd zichtbaar zijn en welke invloed bijvoorbeeld gedrag heeft, zoals slapen kort na een maaltijd.