21-07-2008

Langer leven door vitamine D

Vitamine D lijkt soms de assepoester van de voedingssupplementen, terwijl het juist de vitamine is die het leven kan verlengen. Mensen die geregeld een vitamine-D-supplement nemen, verlengen hun leven met 7 procent, zo is uit onderzoek gebleken. De reden kan zijn dat de vitamine bescherming biedt tegen de meeste vormen van kanker en kankercellen ervan weerhoudt zich te vermenigvuldigen. Wellicht versterkt hij ook het immuunsysteem en de functie van de bloedvaten. Eén tablet per dag met een sterkte van 600 IE biedt al bescherming tegen een veelheid aan ziekten, waaronder kanker en hartziekten.
Dat het belang van vitamine-D-suppletie weer onder de aandacht wordt gebracht, komt door onderzoekers aan het Franse nationaal bureau voor onderzoek van kanker en het Europese Instituut voor Oncologie. Zij analyseerden achttien bestaande onderzoeken met in totaal 57.311 proefpersonen. Zij die dagelijks een standaardhoeveelheid vitamine-D namen, hadden 7 procent minder kans om dood te gaan dan zij die dat niet deden.
Vitamine D zit in melk, yoghurt, eieren, vette vis en gist. Daarnaast produceert het lichaam het van nature zelf bij blootstelling aan zonlicht. Maar volgens de onderzoekers is een supplement een ‘prima idee’ om de inname te verhogen2.
2Archives of Internal Medicine, 2007; 167: 1709-10
 

Uit dezelfde categorie

Geluidsgolven breken tumoren af

Geluidsgolven worden ingezet om tumoren af te breken. De techniek, bekend als histotripsie, zorgt ervoor dat tumoren kapotgaan en zichtbaar worden voor het immuunsysteem, dat zich vervolgens kan gaan verdedigen tegen de kanker. Histotripsie, ontwikkeld door de...

Webinar: Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie

De Nederlandse Vereniging voor Fytotherapie (NVF) kondigt een Engelstalige webinar serie en een 3-daagse cursus fytotherapie aan. Op 16 mei is het eerste, gratis webinar in de serie. Het NVF maakt zich sterk voor de kwaliteit en betrouwbaarheid van plantaardige...

Het laatste nieuws

Gunstige effecten van microdosing

Ooit gehoord van microdosing? Misschien heb je het weleens uitgeprobeerd. Microdosing bestaat uit het innemen van een lage dosis (ofwel microdosering) LSD of psychedelische paddenstoelen (paddo’s). Naast de belangstelling voor psychedelica binnen de medische...

Universele gezondheidsvoordelen van hobby’s

Wanneer je actief wilt werken aan je welzijn en mentale gezondheid, is het een goed idee om te beginnen aan een hobby. In een recent gepubliceerd onderzoek van University College London worden hobby’s in verband gebracht met minder depressieve klachten en een groter geluksgevoel.

Glyfosaat en metabool syndroom

Wetenschappers van de universiteit van Berkeley in California onderzochten de effecten van langdurige blootstelling aan glyfosaat en aminomethylfosfonzuur (het afbraakproduct van glyfosaat) tijdens de kindertijd. Ze bestudeerden met name kinderen met leverontstekingen en jongvolwassenen met het metabool syndroom.

Psychisch verzuim onder jongeren neemt toe

Steeds meer jonge werknemers ervaren burn-outklachten. Ook de ernst van de klachten kent een stijgende lijn. Bovendien nam het aandeel verzuim door werkgerelateerde psychische klachten het afgelopen jaar toe. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd door TNO, op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.