20-12-2015

Langer en gezonder leven

Er zijn twee activiteiten die grote invloed op uw gezondheid kunnen hebben en die u heel eenvoudig in uw dagelijks leven kunt inpassen. Ten eerste: als u thuis of op kantoor het grootste deel van de tijd zittend doorbrengt, sta dan elk uur op en loopt twee minuutjes rond. Ten tweede is het slim om elke dag één gezoete drank door water, thee of koffie (zonder suiker) te vervangen.
Elk uur twee minuten lopen, vermindert uw kans op een vroegtijdige dood met een derde. En één gesuikerd drankje schrappen, vermindert uw kans op diabetes met wel 25 procent.
De onderzoekers van de studie naar beweging waren verbaasd dat zo’n kleine verandering, zo’n grote impact had. Eerdere studies hadden al wel het belang van matige en intensieve beweging aangetoond, en ook dat van langdurig bewegen.
Hoewel mensen nog steeds wordt geadviseerd om 150 minuten per week matig te bewegen, blijkt alleen al elk uur opstaan en twee minuten rondlopen de gezondheid van het hart te verbeteren, de kans op diabetes te verminderen en het algehele risico op een vroegtijdige dood met een derde te verminderen. Dat concludeerden de onderzoekers van de medische faculteit van de Universiteit van Utah nadat ze de gezondheid en activiteiten van meer dan 3200 vrijwilligers drie jaar lang volgden.
Een andere kleine verandering die veel oplevert, is één suikerhoudende drank per dag schrappen en in plaats daarvan een glas water, of thee of koffie zonder suiker drinken. Onder suikerhoudende dranken vallen ook vruchtensappen en melkdranken die met suiker zijn gezoet, en zelfs cola light, dat kunstmatige zoetstoffen bevat.
Mensen verhogen met elk glas gezoete drank dat ze dagelijks drinken hun kans op diabetes met 22 procent, aldus de onderzoekers van de Cambridge Universiteit.
Bron: beweging: Clinical Journal of the American Society of Nephrology, 2015; doi: 10.2215/%u200BCJN.08410814; gezoete dranken: Diabetologia, 2015; doi: 10.1007/s00125-015-3572-1

Uit dezelfde categorie

Sportdrank of chocolademelk?

Chocolademelk, met zijn ideale mix van eiwitten, koolhydraten en elektrolyten, biedt een effectief en natuurlijk alternatief voor sportdranken bij spierherstel na intensieve trainingen.

Het laatste nieuws