Kwart mensen met lyme heeft ook na behandeling klachten

Teken zijn er in beginsel het hele jaar door, maar zij zijn het actiefst van maart tot en met oktober. Vrijwel iedereen weet inmiddels wel dat teken de ziekte van Lyme kunnen overdragen.

Lyme, ofwel borreliose, wordt veroorzaakt door de Borrelia-bacterie. Elk jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen in Nederland deze ziekte. Vaak merk je het door een rode ring of vlek op de plek van de tekenbeet. De behandeling van borreliose bestaat uit antibiotica en de meeste mensen herstellen volledig. Een aantal houdt echter langdurig klachten. Het gaat om klachten zoals vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen. Het RIVM, Radboud UMC en Amsterdam UMC hebben daarom in een grootschalig onderzoek genaamd LymeProspect deze klachten bekeken.

In de periode van 2015 tot en met 2020 zijn meer dan 1100 mensen met lyme gevolgd. Daarnaast deed een controlegroep van 6500 mensen zonder deze ziekte mee.

De uitkomsten lieten zien dat sommige lymepatiënten ook na een antibioticabehandeling beperkt blijven in hun fysiek en sociaal functioneren. Verder noemde 27 procent van de lymepatiënten vermoeidheid, pijn en concentratieproblemen als klacht ten opzichte van 21 tot 23 procent van de mensen zonder lyme. Ook waren de klachten van de lymepatiënten ernstiger.

Bij een klein maar substantieel deel van de patiënten leken deze aanhoudende klachten dus het gevolg te kunnen zijn van de ziekte van Lyme. Volgens de onderzoekers is het toch belangrijk om beter inzicht te krijgen in oorzaken van deze klachten. Dit kan bijdragen aan de verbetering van de behandeling.

Medisch Dossier besteedt regelmatig aandacht aan de ziekte van Lyme. Hier lees je de gratis nieuwsberichten over lyme, en hier de artikelen in het magazine over lyme. Ben je abonnee, dan kun je al deze artikelen gratis lezen door in te loggen op je account.

Bron: The Lancet Regional Health Europe, May 2021

Uit dezelfde categorie

Uitgelezen; Pijn

In zijn boek Pijn legt prof. dr. Bart Morlion niet alleen uit hoe pijn werkt, maar ook hoe we er beter mee om kunnen gaan. Zijn aanpak is om met goede begeleiding en een juiste diagnose het pijnprobleem minder aanwezig te maken in het leven van een patiënt. Morlion is...

Het laatste nieuws