Onderzoekers van de Chinese medische universiteit in Peking hebben voor het eerst kunstmatige intelligentie toegepast in genetica.1 Ze gebruikten kunstmatige intelligentie bij het interpreteren van gegevens uit genoomwijde associatiestudies met veelbelovende resultaten.
In de media wordt al geruime tijd gesproken over de invloeden van kunstmatige intelligentie op de maatschappij en de ontwikkelingen die het met zich meebrengt, zowel positieve als negatieve ontwikkelingen. De eerste onderzoeken naar de inzetbaarheid van kunstmatige intelligentie bij medische wetenschappen zijn gepubliceerd. Zo hebben Chinese onderzoekers recentelijk de toepassing van kunstmatige intelligentie bij ‘genoomwijde associatiestudies’ onderzocht: onderzoeken naar complexe ziekten op moleculair niveau. Onderzoekers kijken hierbij naar de eigenschappen en kenmerken van het DNA om zo meer te weten te komen over deze ziekten. Deze kennis kan vervolgens worden toegepast bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingsmethoden.
Genoomwijde associatiestudies vergen veel tijd, omdat er miljarden moleculaire deeltjes in genetisch materiaal in kaart moeten worden gebracht. Daarnaast moeten de kenmerken, de functies en de samenhang onderzocht worden. Het ordenen van genetisch materiaal brengt veel gegevens met zich mee. Het samenvoegen van al deze gegevens wordt een dataset genoemd. Zo’n dataset kan vervolgens worden gebruikt voor specifiekere vervolgonderzoeken, bijvoorbeeld een onderzoek naar een behandeling.
De Chinese onderzoekers hebben deepbind ontwikkeld: een algoritme gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Dit hebben ze gebruikt om veranderende functies van eiwitten in specifiek genetisch materiaal vast te stellen. Ze kwamen tot de conclusie dat deepbind nauwkeurig de veranderende eigenschappen van eiwitten en de invloeden daarvan in kaart kan brengen. Dit in tegenstelling tot de conventionele methoden die gebruikt worden bij een genoomwijde associatiestudie.
De onderzoekers benadrukken dat dit nog maar de eerste stap is. Voordat kunstmatige intelligentie daadwerkelijk kan worden ingezet, moeten er nog vele uitdagingen op ethisch, wetenschappelijk en praktisch gebied overwonnen worden.
Bron:
1 https://www.cell.com/cell-genomics/fulltext/S2666-979X(23)00088-5?dgcid=raven_jbs_etoc_email#%20