02-10-2020

Kunnen je hardloopschoenen je risico op letsel verhogen?

Begin vorig jaar berichtten wij al over een Finse studie waaruit bleek dat dempende schoenen een averechts effect kunnen hebben op de druk die knieën en enkels moeten opvangen tijdens het hardlopen. Nu biedt een Duits-Amerikaanse studie nieuwe inzichten als het gaat om de vraag of minimalistische schoenen beter zijn voor onze voeten dan schoenen met meer ondersteuning.

Het afzetten van de voet tijdens het lopen vereist een inspanning van de kleine spieren op de middenvoetsbeentjes om onze voet stijf te houden. Deze spiertjes maken de overdracht van energie van de voet naar de grond en terug mogelijk.

Een gekrulde neus vermindert het werk dat deze spieren moeten doen om een adequate tenenkromming te garanderen, zo ontdekten de onderzoekers, nadat ze 13 mensen op een loopband in verschillende soorten schoeisel hadden laten lopen. De deelnemers liepen op blote voeten en vervolgens in vier wisselende schoenen met steeds meer uitgesproken gekrulde neuzen.

Dat betekent volgens de onderzoekers dat schoenen met een gekrulde neus op de lange termijn ertoe leiden dat je spieren een stuk minder werk verrichten. Dat heeft tot gevolg dat de spieren in je voet minder goed getraind zijn om zachte weefsels in de voet, zoals de fascia plantaris te beschermen tegen trauma. En dat kan weer resulteren in aandoeningen zoals fasciitis plantaris (in de volksmond hielspoor genoemd), een aandoening waar je lastig weer vanaf komt.

Betekent dat we al onze oude schoenen in de vuilnisbak moeten gooien? Nee, de onderzoekers vonden geen onderbouwing voor hun hypothese dat gekrulde neuzen je gevoeliger maakt voor blessures. Daarvoor is eerst nog meer onderzoek nodig, zo concluderen de onderzoekers, naar bijvoorbeeld de impact van gekrulde neuzen in combinatie met andere schoenfuncties, zoals inlegzolen, schoenstijfheid en demping.

Bron: Sci Rep. 2020; 10: 14643

 

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws