09-10-2020

Kruiden tegen PCOS

Polycystic ovary syndrome (PCOS) is een veelvoorkomende aandoening bij vrouwen van vruchtbare leeftijd. Klachten die ermee gepaard gaan zijn ovulatieproblemen, huidklachten en stofwisselingproblemen. Evaluatie van 27 studies laat zien dat kruiden mogelijk kunnen helpen.

Ongeveer 18 procent van de vrouwen leidt aan PCOS. Een aandoening waarbij blaasjes ontstaan in de eierstokken en een vrouw een onregelmatige cyclus heeft of het uitblijven van de ovulatie. PCOS gaat gepaard met andere gezondheidsklachten, zoals acne en insulineresistentie. Vrouwen met overgewicht en vrouwen met een verstoorde hormoonbalans hebben een grotere kans op de aandoening. Zolang een vrouw geen kinderwens heeft, wordt de aandoening regulier behandeld door het voorschrijven van orale anticonceptiva. Sommige vrouwen krijgen hier echter bijwerkingen van, zoals een slecht humeur, of willen liever geen hormonale anticonceptiva gebruiken. Kruiden, naast voeding en leefstijl adviezen, zouden dan een oplossing kunnen bieden.

Verschillende kruiden effectief

Wetenschappers hebben naar de effecten van kruiden bij PCOS gekeken door middel van het analyseren van 27 laboratoriumonderzoeken. In de onderzoeken is gekeken naar werkzame stoffen in planten, het gebruik van een kruidenextract en een combinatie van verschillende kruiden. Hieruit blijkt dat bijvoorbeeld quercetine de ontstekingsreactie bij PCOS kan verminderen. Kruiden die enige werkzaamheid vertoonden zijn kokos, lijnzaad, gember en Koreaanse ginseng. Een aantal van deze kruiden, zoals lijnzaad, werkt via het verminderen van insulineresistentie en zijn dus alleen werkzaam als hiervan sprake is. Andere kruiden, zoals gember en Koreaanse ginseng werken door het balanceren van vrouwelijke hormonen, het verminderen van mannelijke hormonen en het normaliseren van de menstruatiecyclus. Daarnaast werken ze vaak ontstekingsremmend of verminderen ze schadelijke oxidatieve stress.

De wetenschappers concluderen dat kruiden effectief kunnen zijn bij de behandeling van PCOS, maar dat klinische onderzoeken meer duidelijkheid moeten geven over het gebruik.

Bron: Front Pharmacol. 2020 Aug 12;11:1192

Uit dezelfde categorie

Het laatste nieuws